Čežnja za krevetom

Znate li šta je disanija: Liči na umor, ali može biti opasna

06.01.2023. 10:11 / Izvor: Akta.ba
disanija

Nije lako odvojiti se ujutru od tople posteljine, s tim što je nekima taj čin ustajanja znatno teži.

Nije lako odvojiti se ujutru od tople posteljine, s tim što je nekima taj čin ustajanja znatno teži. U pitanju može da bude rijetko stanje zvano disanija, piše Gloria.

Šta je disanija

Najčešće se opisuje kao stanje koje podrazumijeva da je teško ustati iz kreveta. Oni koji pate od disanije teško ustaju iz kreveta, a stanje je puno ozbiljnije od same pospanosti. Čak i ako su oboljeli spavali satima duže od preporučenog, i dalje im je teško da napuste krevet. Također će osjećati čežnju za svojim krevetom i povratkom u njega kad ga napuste.

Je li to stvarno stanje

Disanija još nije priznata kao formalno stanje, ali to je izraz koji medicinski stručnjaci povremeno koriste. Oni koji pate od disanije obično imaju ozbiljno mentalno stanje, poput depresije.

Osim depresije, postoji povezanost s tugovanjem, problemima sa štitnom žlijezdom, srčanim bolestima i poremećajima spavanja.

Postoji velika razlika između disanije i jednostavnog umora. Naime, mnogi ljudi su umorni i iscrpljeni kad im ujutru alarm zazvoni, ali to ne znači da imaju disaniju.

Umejsto da se osjećaju umorno i frustrirano idejom o napuštanju kreveta, oni koji imaju disaniju biće pod stresom, osjećaće se tjeskobno ili čak oslabljeno zbog same pomisli da treba da ustanu iz kreveta.

Kako se liječi

Iako ne postoji zvanično liječenje ili lijek za one koji pate od disanije, postoje neki mali koraci koji se mogu preduzeti kako bi se iole smanjili simptomi.

Korišćenje aplikacija za ciklus spavanja, odlazak na spavanje znatno ranije od uobičajenog ili čak korištenje različitih alarma moglo bi vam pomoći da ustanete iz kreveta.

Kada posjetiti ljekara

Ako ste zabrinuti za svoje zdravlje, razgovarajte s ljekarom. Ne morate čekati dok simptomi postanu ekstremni. Budući da disanija može biti simptom nekih drugih zdravstvenih stanja, važno je razgovarati s ljekarom ako osjetite neki od sljedećih simptoma:

Kako bi otkrio šta uzrokuje vašu disaniju, ljekar vas može pitati o:

historiji bolesti, uključujući ljekove i suplemente koje uzimate
historiji bolesti vaše porodice
drugim simptomima koje imate

svakodnevnom snu, vježbama i navikama u ishrani
stresu i nedavnim promjenama u vašem životu

Zavisno od vaših simptoma, ljekar može da zatraži i analizu krvi, urina, laboratorijske ili druge testove koji pokazuju koliko dobro radi vaše srce. Takođe vas može uputiti specijalisti.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza