Na niskim temperaturama

Danska: Roditelji ostavljaju bebe da spavaju same napolju

19.01.2023. 11:40 / Izvor: Akta.ba
danska

Svaka zemlja ima različite tradicije i stilove života.

Svaka zemlja ima različite tradicije i stilove života. Običaji koji se praktikuju u nekim zemljama mogu jako iznenaditi druge ljude kao što je, na primjer, način na koji se bebe uspavljuju u Danskoj. Prema danskoj tradiciji, bebe u kolicima ostaju napolju da spavaju čak i na niskim temperaturama.

Tradicija ostavljanja beba napolju radi zdravijeg života i udobnijeg sna praktikuje se u Danskoj već dugi niz godina.

Danski roditelji svu svoju djecu mlađu od 2 godine ostavljaju u kolicima napolju, bez obzira na snijeg ili kišu.

Tako se navodi da će bebe koje često spavaju napolju do 2. godine u budućnosti biti zdravije.

Paralelno s tim, neki stručnjaci navode da zatvoreno okruženje sadrži više mikroorganizama od vanjskog okruženja, pa je provođenje više vremena na otvorenom mnogo zdravije za bebe.

Osim toga, neke naučne studije otkrivaju da bebe koje su navikle da spavaju na ledenoj hladnoći u Danskoj imaju zdraviji obrazac spavanja tokom ranog djetinjstva.

Navodi se da ove bebe spavaju duže od beba koje spavaju u zatvorenom prostoru, a potreba za snom, koja je jedna od najvažnijih potreba u dojenačkoj dobi, podmiruje se na zdraviji način.

Postaju zdraviji

Jedna danska majka opisuje uslove u kojima njena beba može spavati napolju:

"Natjerati bebu da spava napolju u svojim kolicima radi se u svim vremenskim uslovima. Bebe su obučene u jorgane od fine vune i paperja koji regulišu temperaturu bebinog tijela i održavaju ih toplim. Bez pregrijavanja", rekla je jedna Danska majka, piše Expatguideturkey.

U ovoj državi sasvim je normalno da roditelji ostavljaju svoje bebe da spavaju napolju dok kupuju ili piju kafu. Svakako, roditelji uvijek drže na oku svoju novorođenčad, a kolica često imaju sa sobom monitore za bebe.

Ova tradicija dovodi do pojave izvanrednih pejzaža u zemlji. Na primjer, mnogi parkovi u zemlji imaju prostore za spavanje za bebe.

Međutim, skoro svi vrtići u zemlji imaju prostore za spavanje na otvorenom. S druge strane, nije neuobičajeno da roditelji ostavljaju svoje bebe napolju dok kupuju ili večeraju u restoranu.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza