Pune ruke posla

Za vjeridbu potrebno troje - djevojka, momak i fotograf

19.01.2023. 15:05 / Izvor: Glas Srpske
Vjeridba

Prateći svjetske trendove brojni Banjalučani odlučili su da praznično fotografisanje prepuste vještim rukama profesionalaca, pa su majstori ovog zanata proteklih dana imali pune ruke posla.

Prateći svjetske trendove brojni Banjalučani odlučili su da praznično fotografisanje prepuste vještim rukama profesionalaca, pa su majstori ovog zanata proteklih dana imali pune ruke posla.

Uprkos opštoj besparici, pomama za ovim fotografijama je sve veća, a ono što nude profesionalni fotografi postalo je umijeće. 

Svadbe, mature, krštenja i rođendani gotovo da se ne mogu zamisliti bez profesionalnog fotografa, dok mnoge porodice već tradicionalno za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika poziraju u foto-studiju. 

Zanimljivo je da mladi parovi sve češće angažuju fotografe i kada su u pitanju posebni događaji, kao što je vjeridba. Zbog toga se u šali kaže da je za vjeridbu potrebno troje - djevojka, momak i fotograf. Čast da učestvuje u jednom od najvažnijih trenutaka svakog para imao je fotograf Dušan Vučenović kome će ovaj događaj ostati u lijepom sjećanju.

"Posebno sam bio inspirativan kada je momak zaprosio djevojku, a takva situacija se nije desila samo jednom. U tim trenucima je fotograf “saučesnik u djelu”, jer sam ja taj koji je sakrio prsten i “nasamario” djevojku da se okrene", kazao je fotograf Dušan Vučenović.

Da je želja za lijepom fotografijom jača od besparice potvrdili su brojni banjalučki fotografi koji ističu da su imali pune ruke posla prošle, a dobro im je počela i ova godina.

Vučenović, čiji snimak na društvenoj mreži “Instagram” bilježi više stotina hiljada pregleda, kazao je za “Glas Srpske” da je lani mnogo sugrađana bilo zainteresovano za fotografisanje u studiju.

"Iako je scenografija sa "fićom" u 2021. godini poprimila mnoge pozitivne kritike, i prošlogodišnja scenografija nikog nije ostavljala ravnodušnim. Radi se o američkom duhu, a vodio sam računa da ambijentom budu zadovoljni i najmlađi", kazao je Vučenović.

Fotograf Nedjeljko Matić kaže da su sve njegove kolege zadovoljne angažmanom. Kućna atmosfera, koju je on izabrao za praznični ambijent u svom studiju, bila je pun pogodak.

"Trebalo mi je oko sedam dana da pripremim cjelokupni novogodišnji ambijent, a opremanje je bilo zabavno i trudio sam se da zimska čarolija bude prioritet", rekao je  Matić.

Kako kaže, pripreme su već počele u novembru, a isto tako i pozivi građana koji su željeli novogodišnje fotografisanje.

"Ovim poslom se bavim nekoliko godina, a kolega je predložio da umjesto njega ukrasim novogodišnji studio i tako je sve počelo. Kada porodice dođu na fotografisanje, najviše se roditelji brinu o bebama kako bi bile što fotogeničnije", kazao je Matić, koji je studio ukrasio lampicama i paketićima. Kazao je da je sa dvije scenografije oživio ovu novogodišnju čaroliju, a cijene se kreću od stotinu maraka pa nadalje.

Za vrijeme praznične čarolije, koja mami građane da obilježe dolazak nove godine kako kaže fotograf Katarina Marčeta, nezaobilazni su novogodišnji i božićni detalji.

Prema njenim riječima najljepše fotografije su sa mališanima.

"Roditelji svoju djecu sređuju u novogodišnjem stilu i nemoguće im je odoljeti, a i kamera ih voli", rekla je Marčeta i dodala da je u dekorisanje studija potrebno uložiti mnogo vremena, truda i rada, jer detalji igraju veliku ulogu.

Trudnice

Dušan Vučenović je rekao da predstavnice nježnijeg pola tradicionalno radije poziraju pred objektivom nego muškarci.

"Djevojke su veoma zainteresovane za fotografisanje, posebno trudnice, čije su fotografije jedne od najljepših. Cijene se kreću od 130 maraka, pa nadalje". kazao je Vučenović.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza