Posebna izrada

Zašto jedna haljina visoke mode košta kao nečiji stan? Pogledajte video

24.01.2023. 13:40 / Izvor: nova.rs
Moda

Haljine nedostižne običnim smrtnicima, rezervirane za crvene tepihe i večere zabave, dosežu cifre s nulama od kojih se lako zavrti u glavi.

Počeo je Paris Haute Couture. Haljine nedostižne običnim smrtnicima, rezervirane za crvene tepihe i večere zabave, dosežu cifre s nulama od kojih se lako zavrti u glavi. Za to postoji dobar razlog. Najbolje ćete shvatiti ako pogledate brojeve...

Dizajnirana haljina visoke mode može koštati 9.000 eura u dnevnoj varijantu, preko 38.000 eura za koktel haljinu do 85.000 eura za večernju haljinu, piše Nova.rs. Vjenčanice dostižu cijenu od čak 300.000 eura. To su zaista impozantne cifre i jest – preskupo je.

Većina vaše odjeće izrađena je u tvornica i brzo, dok se komadi visoke mode tretiraju kao umjetnička djela. Valentino je jednom rekao kako krojači jednu haljinu izrađuju po nekoliko stotina sati, dok je za vjenčanicu potrebno oko tisuću sati. Da biste bolje shvatili, to je 41 dan ili oko pet tjedana.

I još jedan detalj – svaki odjevni predmet se šije ručno. To modno “rađanje” se događaj u jednom od 11 studija dizajnera (Chanel, Dior, Gaultier,…), a svatko od njih mora godišnje izbaciti 75 modela da bi se moglo zvati “haute couture”. Takve modne kuće zapošljavaju oko 5.000 ljudi od čega 2.200 krojačica.

Pogledajte ako nastaje jedan takav model:

Komad haute couture mora zadovoljiti striktna pravila francuskog Ministry of Industry i Fédération Française de la Couture dok modna kuća mora prikazati dvije kolekcije visoke mode i to u siječnju i srpnju.

Ono što je zanimljivo je da se preskupa visoka moda oslanja na kupovnu moć smiješno malobrojne klijentele. Čak 60 posto klijenata čine Amerikanke, a ostalih 40 posto su Ruskinje, Kineskinje i gospođe sa Srednjeg istoka, piše Nova.rs. Godišnje se proda oko 1.500 haljina visoke mode. Zato je modnim kućama često nemoguće od njih napraviti ozbiljan profit. Sav sjaj i glamur investiran u takve preskupe komade je važan za brend i povećava prodaju “običnih” proizvoda koje nude (parfemi, satovi, torbe…).

“Couture kolekcije su kao marketinški alat koji prodaje sporedne proizvode tog brenda – parfeme, naočale, modne detalje”, objasnio je Amerikanac Nick Verreros.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza