Aktuelne virusne infekcije

Hroničan pad imuniteta: Ovo su savjeti doktora za odbranu

25.01.2023. 10:37 / Izvor: N1
Finansije

O aktuelnim virusnim infekcijama gripe, uzrocima pada i načinu dizanja imuniteta govorio je prim.dr. Mirsad Đugum, internista, kardiolog i akupunkturolog.

O aktuelnim virusnim infekcijama gripe, uzrocima pada i načinu dizanja imuniteta za N1 je govorio prim.dr. Mirsad Đugum, internista, kardiolog i akupunkturolog. Napominje nas da se u posljednje vrijeme bilježe agresivni virusi i gužve u svim zdravstvenim ustanovama, a da je prvi uzrok navedenog kod brojnih pacijenata koje se loše osjećaju - upravo itekako narušen imunitet.

"Ovo je jako nezgodno vrijeme. Šeta puno virusa, puno bakterijskih infekcija, tu je i opšta slabost – bilježimo hronični pad imuniteta", upozorava doktor.

Ukoliko se dovedemo u situaciju da nam je imunitet ozbiljno narušen – nju možemo ponajprije uočiti na osnovu toga da se osjećamo nesposobnim ili nemoćnim za poslove koje smo ranije s lakoćom obavljali.

S druge strane, mnogi nisu ni svjesni na koje se sve načine dovode u spomenutu situaciju. Zdrava prehrana nije jedini put do dobrog imuniteta, pažnju moramo obratiti i na stil života.

Nedovoljno sna i loša ishrana su svakako faktori koji dovode do lakšeg prodora bakterija, no problem predstavlja i činjenica da lako upadamo u stresne situacije koje dodatno narušavaju imunitet. Potom, svaka infekcija ostavlja svoj deficit u organizmu. Dakle, svaka od infekcija koje pretrpimo dovodi do sporijeg oporavka imunološkog sistema.

"Pored unosa vitamina, bitno je i neunošenje rafiniranih šećera koji dovode do turbulencija u našem organizmu. Napetost, stalna zategnutost, tegobe koje unutar sebe vrtimo i pravimo kalkulacije – dovode do stresa. Kada upadamo u hronični stres, javlja se zategnutost i bolovi u vratu. Osjećamo se kao da smo u situaciji da se branimo od nečega", opisuje Đugum znakove na koje treba obratiti pažnju.

Imao je i važne savjete.

"Družite se s pozitivnim ljudima. Nekad nosimo teško breme drugih ljudi. Čuvati sebe možemo i kvalitetnom ishranom i fizičkom aktivnosti kako bi sam organizam učestvovao u svojoj odbrani, kao i uz dovoljno sna", rekao je doktor, između ostalog.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza