Sreća i novac

Je li poželjno dijeliti finansije u braku?

27.01.2023. 09:58 / Izvor: Zadovoljna.hr
Finansije

Novac nije važan za sreću, tvrdnja je s kojom ćemo se svi složiti, a istovremeno se zapitati vjerujemo li uistinu u to.

Novac nije važan za sreću, tvrdnja je s kojom ćemo se svi složiti, a istovremeno se zapitati vjerujemo li uistinu u to.

Jeste li znali da su brojna istraživanja pokušala analizirati vezu između sreće i novca?

Naravno, ljudi koji imaju veće prihode opušteniji su jer ne moraju razmišljati kako platiti režije, kupiti knjige svome školarcu ili platiti ratu kredita.

Mnogi će reći da je u paru lakše jer su dvije plaće ipak nešto konkretniji novac. Međutim, organizacija financija u braku jedan je od glavnih povoda za nesuglasice koje mogu rezultirati rastavom, općim nezadovoljstvom, pa čak i narušenim zdravstvenim stanjem.

Kako bismo odgovorili na to pitanje, potražili smo savjete stručnjakinje za bračno partnerstvo i stručnjaka za financije, koji su nam pokušali odgovoriti na to diskutabilno pitanje.

"Bračne nesuglasice oko financija prilično su česte jer su one važan aspekt našeg života, baš kao što su i odgoj djece, kućanski poslovi ili seksualne preferencije. Kad ti važni aspekti nisu usklađeni, dolazi do nesuglasica", objasnila je partnerska psihoterapeutkinja Marina Balažev.

Marina napominje kako nema nekog univerzalnog odgovora je li bolje dijeliti financije s partnerom ili ipak svoj novac čuvati samo za sebe.

Nekima će odgovarati zasebni računi, nekima zajednički, važno je da su usuglašeni te da su odluku donijeli bez pritiska partnera ili društva. Financije su 'samo' financije kad je sve u redu, ali ako odnos ima problem, tada financije mogu postati okidač kroz koji se manifestira nezdrava dinamika odnosa, govori Marina.

Upitali smo psihoterapeutkinju smeta li muškarcima kad žene zarađuju više od njih i može li to biti povod bračnih nesuglasica.

To za muškarce može biti identitetsko pitanje, a povezano je i s društvenom idejom o tome kakav muškarac treba biti. Ovdje bih napomenula da, ako partneru smeta to što partnerica više zarađuje, to više nije pitanje financija, nego pitanje unutarnje dinamike i nesigurnosti, objasnila je.

Ako su osobe emocionalno i financijski zrele, nema veze dijele li račun u banci ili ne 

"Ako su osobe emocionalno zrele, financijski pismene i ako usklade svoja viđenja upravljanjem financijama te razgovaraju i dogovaraju o tomu - to je dobar početak. Ne bih rekla da je to i univerzalni recept, ali bih rekla da su to svakako ključni sastojci", govori Marina.

Jedno američko istraživanje provedeno na 4500 bračnih parova pokazalo je da je neslaganje bračnih partnera oko financija u kućanstvu bolji prediktor razvoda nego neslaganje oko djece, kućanskih poslova ili seksa.

Rezultat istraživanja nije varirao o bogatstvu kućanstva, što znači da problemi vezani uz novac mogu utjecati na bračni odnos neovisno o tome koliko su bračni parovi siromašni odnosno bogati.

Žene uspješnije štede novac?

Financijski savjetnik Vanja Kovačević priznao je da su žene puno spretnije u organiziranju kućnog budžeta.

"U većini slučajeva presuđuje racionalno razmišljanje boljih polovica. Zašto je to tako? To je zapravo vrlo jednostavno. Muški dio populacije često impulzivnije reagira nego žene. One su ipak više involvirane u raspored i planiranje kućnog budžeta", objasnio je Vanja Kovačević.

Naš pogled na novac mijenja se kad uđemo u brak. Više ne mislimo samo na sebe – postajemo dio tima koji mora dobro funkcionirati kako bi ostvario svoje osobne pobjede. 

Baš kao u vašem braku, ništa neće biti podijeljeno baš 50:50. Definitivno će biti fluktuacije u prihodima zbog gubitka ili promjene posla, djece ili samo razlika u prihodima zbog različitog područja rada, objasnio je financijski stručnjak Vanja Kovačević.

Financijski savjetnik odgovorio nam je je li bolje imati zajednički ili zasebni račun.

"Najbolje bi bilo dijeliti sve obiteljske troškove, ali na kraju imati crni fond koji će biti namijenjen samo vama – za vaše osobne gušte i životne ciljeve", objasnio je Vanja.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza