Dan svetog Valentina

Danas se slavi Valentinovo - Dan zaljubljenih

14.02.2023. 13:05 / Izvor: Fena
dan zaljubljenih
OTVORI GALERIJU

Danas je Valentinovo ili Dan svetog Valentina, koji se obilježava i kao Dan zaljubljenih.

Danas je Valentinovo ili Dan svetog Valentina, koji se obilježava i kao Dan zaljubljenih.

Na taj dan, koji slavi ljubav, zaljubljeni parovi dijele zajedničke trenutke, izjavljuju ljubav te darivaju jedni druge poklonima.

Valentin je bio biskup koji je ubijen 269. godine zbog potajnog vjenčavanja parova protivno carskoj zabrani. Među kršćanima se počeo štovati kao svetac u 4. stoljeću, ali tek je u 15. stoljeću povezan s blagdanom zaljubljenih što je vjerojatno povezano sa starogrčkim obilježavanjem svetosti braka Zeusa i Here sredinom veljače, te starorimskim obilježavanjem Lupercusa, boga plodnosti, koji se slavio 15. veljače.

valentinovo

Simbol Valentinova je i starorimski bog ljubavi Kupid, koji se često prikazuje kako drži luk i strijelu jer se vjeruje da se onaj koga on pogodi svojom čarobnom strelicom odmah zaljubi.

Do druge polovice 20. stoljeća Valentinovo se obilježavalo skromno i nenapadno, a danas je poprimilo odlike tipične za potrošačku kulturu.

Uz Majčin dan, Valentinovo je dan kada se najviše kupuje cvijeća. Svake godine djevojke i žene diljem svijeta na Valentinovo zajedno dobiju oko 50 milijuna ruža. U rodni grad Romea i Julije, u Veronu, na Valentinovo pristigne oko tisuću ljubavnih pisama za Juliju. U Americi čak 15 posto čestitaka za Valentinovo djevojke pošalju same sebi.

Svake se godine za Valentinovo pošalje i oko milijardu čestitki. Prvi pisani trag tog običaja datira oko 1415. godine kada je francuski vojvoda Karlo Orleanski svojoj supruzi uputio čestitku dok je bio u zatočeništvu u Engleskoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza