NAKON VELIKE SUŠE

Presušili slavni kanali u Veneciji

21.02.2023. 10:11 / Izvor: Agencije
venecija

Probleme u Veneciji objašnjava se kombinacijom faktora kao što su izostanak kiše, visoki tlak zraka, puni Mjesec i morske struje.

Višetjedno suho zimsko vrijeme izaziva zabrinutost da Italiju očekuje nova suša nakon velike suše prošlog ljeta, s obzirom na to da je u Alpama palo manje od polovice uobičajene količine snijega, po znanstvenicima i organizacijama za zaštitu okoliša. 

Upozorenja su objavljena u trenutku kada je razina mora u Veneciji, koju obično najviše muče poplave, neuobičajeno niska pa gondole, vodeni taksiji i hitna pomoć ne mogu ploviti po slavnim kanalima.

Probleme u Veneciji objašnjava se kombinacijom faktora kao što su izostanak kiše, visoki tlak zraka, puni Mjesec i morske struje.

Talijanskim rijekama i jezerima ozbiljno manjka vode, objavila je u ponedjeljak organizacija za zaštitu okoliša Legambiente, skrećući pozornost osobito na sjever zemlje.

Rijeka Po, najdulja u zemlji, ima 61 posto manje vode od uobičajene količine u ovo vrijeme godine, po priopćenju organizacije.

Italija je prošlog srpnja proglasila izvanredno stanje u područjima oko rijeke Po, na koja otpada oko trećine poljoprivredne proizvodnje, a pogođena je bila najgorom sušom u 70 godina.

"Imamo deficit vode koji se razvija od zime 2020.-2021.", rekao je stručnjak za klimu Massimiliano Pasqui iz talijanskog instituta za znanstvena istraživanja CNR za Corriere della Sera.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza