Vrijedan i nadaren

Slavko Šakić iz Viteza napravio folciku od šimšira

25.02.2023. 10:30 / Izvor: Akta.ba
slavko

Slavko Šakić iz Viteza jedinstven je po radu u vrtu sa živim biljkama, pa je tako napravio folciku od šimšira, šolje za kahvu, gljivu vrganj.

Slavko Šakić iz Viteza jedinstven je po radu u vrtu sa živim biljkama, pa je tako napravio folciku od šimšira, šolje za kahvu, gljivu vrganj. Za sve to treba mnogo ljubavi, rada, održavanja.

Sve je počelo sa spašavanjem šimšira koje su komšije htjele baciti ili zapaliti.

Sa ovim vrijednim i nadarenim čovjekom razgovarao je novinar Srećko Stipović.

Gume su od japanske kurike

Na početku Slavko kaže da je folciku od šimšira radio 12 godina i to sa biljkama koje su zasađene prije više od 30 godina.

"Prva ideja u vrtu od šimšira su bile šolje za kahvu, pa pečurka i onda je na red došla folcika. Prvo sam morao zasaditi još šimšira i ova sadašnja forma je nastala nakon 12 godina. Dio automobila je od šimšira a gume su od japanske kurike zlatne. Tako se zove biljka i ona mijenja boju u sezoni od žute do jarko žute", priča Šakić i dodaje kako još nije vidio ili čuo da neko nešto slično radi.

"Ovo je moja izvorna ideja. Prvo sam kupio folciku da bih prepisao mjere. Prvo šišanje je u petom mjesecu. Imam četiri prskanja protiv moljca i šest šišanja u različitim nivoima, šišanje stakla i lima", kaže.

slavko

Dodaje kako su se komšije navikle na njegov hobi, ali ljudi sa strane nisu.

"Kada vide folciku, podviruju se da vide ima li ispod biljaka auotomobil ili razgrću kod prozora", govori kroz smijeh Šakić.

Kaže da bi ako bi bilo pravog kupca i prodao svoju bubu.

Počeo raditi kabriolet

"Ova folcika je za prodaje ako se nađe prava mušterija. Bilo je neozbiljnih ponuda na koje nisam htio ni odgovoriti. Varijanta je ključ za ključ. Neka mi dotjera vozilo, a ovo neka nosi. Može bilo koji džip", govori Šakić.

Dodaje kako je počeo raditi kabriolet od šimšira, ali naglašava kako će to biti mnogo teže uraditi jer je komplikovaniji.

"Treba čekati i biljke da narastu. Pa za volan će mi trebati najmanje tri godine. Pravio sam sjedišta vani i unio ih. Ovo je ljubav, strpljenje", priča Šakić.

Pokazuje i svoje šolje za kahvu od šimšira. Kaže da je mnoge i prodao. Dotakao se i gljive koju je uradio u vrtu, a njena osnova je 60 godina stare biljke.

Potom se vratio na folciku.

Šišanje kao kozmetika

"Šimšir se mora prskati, šišanje mu dođe kao kozmetika. Nije zahtjevna za održavanje. Preko ljeta ne znam da sam je ikada zalio. Ima dolje urađen razvod kap po kap. U ovom trenutku ne mogu reći koliko sam sati proveo radeći je. Morao bih uzeti olovku i sračunati. Sve je ovo nastalo spašavanjem šimšira od bacanja, sječe", kazao je Šakić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza