Koronavirus

Incident koji je zauvijek promijenio svijet: Šta je Kina pokušala sakriti?

02.03.2023. 09:46 / Izvor: N1 Hrvatska
Korona virus

Prije više od tri godine u Wuhanu u Kini se pojavio koronavirus, jedan od najzaraznijih našeg stoljeća, koji se potom proširio na čitav svijet.

Prije više od tri godine u Wuhanu u Kini se pojavio koronavirus, jedan od najzaraznijih našeg stoljeća, koji se potom proširio na čitav svijet. Od tada se pojavio veliki broj teorija o tome kako je nastao, od kojih je najkontroverznija ona u kojoj se tvrdi da je covid zapravo napravljen u umjetnim uslovima i da je iscurio iz laboratorije. Sada je izašlo na vidjelo da upravo ova teorija rješava trogodišnji misterij, i to od strane najznačajnije američke obavještajne agencije - zaključak je saopćio šef FBI-a Christopher Rye.

Naime, Rye je naveo da se došlo do zaključka da pandemija koronavirusa vjerovatno nastala kao posljedica incidenta u kineskoj laboratoriji u Wuhanu.

On je optužio kinesku vladu da je “učinila sve da spriječi i omete“ napore Sjedinjenih Država i drugih zemalja da saznaju nešto više o porijeklu pandemije. S druge strane, Peking kao i do sada, oštro negira ove tvrdnje i navodi da se radi o političkoj manipulaciji.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Kine Mao Ning je rekla da zahtijeva od SAD da poštuju znanost i činjenice te da prestanu s politizacijom pitanja porijekla virusa, piše Nova.rs.

Obavještajci tri godine dešifrirali podatke

Inače, istraga američkih obavještajaca započela je još 2020. godine. Tada su oni došli su do velike količine genetskih podataka iz Wuhana kojima može da se razriješi misterij nastanka koronavirusa.

Oni su genetske podatke dobili iz uzoraka virusa koje su proučavali iz laboratorije u Wuhanu. Iako još nije poznato kako su obavještajci do ovih podataka došli, vjeruje se da su se poslužili hakiranjem jer su sve baze podataka spojene na servere bazirane na cloud tehnologiji.

Na dešifriranju podataka je radio računalni nacionalni laboratorij Odjela za energiju, koji objedinjuje 17 elitnih američkih istraživačkih institucija.

Kako su dokumenti pisani mandarinskim jezikom, najteže je bilo pronaći ljude koji ga razumiju.

Inače, istražitelji povezani s američkim vlastima, dugo su tražili genetske podatke sadržane u 22.000 uzoraka virusa koje su Kinezi proučavali u laboratoriji u Wuhanu. Kineske vlasti su podatke o porijeklu virusa uklonili s interneta 2019. godine, pri samom izbijanja pandemije i odbile da ih predaju Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Od početka se sumnja na jedan laboratorij iz Wuhana kojim rukovodi čuvena profesorica Shi Zhengli koja je dobila međunarodno priznanje zbog otkrića da je bolest poznata kao SARS, koja je 2003. godine ubila više od 700 ljudi, uzrokovana virusom koji je vjerovatno potekao od vrste slijepih miševa u pećinama Yunnana.

Od tada je često zovu “žena šišmiš“, a radila je na brojnim projektima koji su pokušavali da predvide i spriječe dalje epidemije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza