Naučna fantastika

"Organoidna inteligencija" - novo polje koje može oblikovati budućnost

03.03.2023. 08:52 / Izvor: Akta.ba
mozak

Kompjuteri pokretani ljudskim moždanim ćelijama mogu zvučati kao naučna fantastika.

Kompjuteri pokretani ljudskim moždanim ćelijama mogu zvučati kao naučna fantastika, ali tim istraživača u Sjedinjenim Državama vjeruje da bi takve mašine, dio novog polja zvanog "organoidna inteligencija", mogle oblikovati budućnost - i sada imaju plan kako to postići.

Organoidi su laboratorijski uzgojena tkiva koja podsjećaju na organe. Te trodimenzionalne strukture, obično izvedene iz matičnih ćelija, koriste su u laboratorijama skoro dvije decenije, gdje su naučnici uspjeli da izbjegnu štetna testiranja na ljudima ili životinjama.

Organoidi mozga zapravo ne podsjećaju na male verzije ljudskog mozga, ali ćelijske kulture veličine olovke sadrže neurone koji su sposobni za funkcije poput mozga, formirajući mnoštvo veza.

Naučnici taj fenomen nazivaju "inteligencijom u posudi".

Dr. Thomas Hartung, profesor zaštite životne sredine i inženjeringa na Johns Hopkins Bloomberg školi javnog zdravlja i Whiting School of Engineering u Baltimoreu, počeo je uzgajati organoide mozga mijenjajući uzorke ljudske kože 2012. godine.

On i njegove kolege zamišljaju kombinovanje snage moždanih organoida u vrstu biološkog hardvera energetski efikasnijeg od superkompjutera. Ti "biokompjuteri" koristili bi mreže moždanih organoida kako bi potencijalno revolucionirali farmaceutsko testiranje za bolesti poput Alzheimera, pružili uvid u ljudski mozak i promijenili budućnost računarstva.

Istraživanje koje opisuje plan za organoidnu inteligenciju koji su izložili Hartung i njegove kolege objavljeno je u utorak u časopisu Frontiers in Science.

"Računarenje i umjetna inteligencija pokretali su tehnološku revoluciju, ali dostižu plafon", navodi Hartung, viši autor studije, u izjavi za javnost, prenosi CNN.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza