Film koji će vas raznježiti

I tako Bog stvori psa

04.03.2023. 11:34 / Izvor: Akta.ba
pas

"I tako Bog stvori psa", naziv je kratkog filma baziranog na predaji da je Bog psa stvorio kao potrebu čovjeka da ima iskrenog i istinskog prijatelja.

"I tako Bog stvori psa", naziv je kratkog filma baziranog na predivnim riječima inspirisanim reklamom za Superbowl iz 2013. godine, govorom Paula Harveya iz 1978. pod nazivom "Tako je Bog napravio farmera". 

Film se bazira na predaji da je Bog psa stvorio kao potrebu čovjeka da ima iskrenog i istinskog prijatelja.

Vođen tom mišlju, film je prepun dirljivih scena i opisa odnosa koji pas uspostavlja s ljudima, razvija ih u bolje verzije sebe, bogati ih životno. 

Nije potrebno naglašavati zašto je ovaj film postao viralan među ljubiteljima životinja koji svjedoče istinitost bitnosti psa u njihovom životu te činjenicu da je pas najiskrenije i najpredanije biće koje je ušlo u njihov život. 

Riječi pjesme koja prati film navest će vas da jako zagrlite svog krznatog prijatelja: 

"A devetog dana, Bog je pogledao svoju djecu širom otvorenih očiju i rekao:

"Treba im pratilac. I tako Bog stvori psa.

Bog je rekao: "Potreban mi je neko ko je spreman da se probudi, da da poljupce, da piški na drvo, da spava po cijeli dan, da se ponovo probudi, da da još poljubaca, a zatim da ostane budan do ponoći, uživajući u odsjaju televizora.

I tako Bog stvori psa. 

Bog je rekao: "Potreban mi je neko ko je spreman da sjedne, zatim ostane, pa se prevrne. Onda bez ega i žalbi obuče se u šešire koji im ne trebaju i kostime koje ne razumiju. Potreban mi je neko ko može da razbije vjetar bez brige, bez razmišljanja, ko može juriti repove, njuškati međunožje, donositi štapove i podići raspoloženje lizanjem. Neko ko bez obzira na to šta nisi uradio, ili nisi mogao podnijeti, ili nisi pobijedio, ili nisi mogao napraviti, voljet će te bez osuđivanja."

I tako Bog je stvori psa.

Bog je rekao: "Potreban mi je neko dovoljno jak da vuče sanke i pronađe bombe, ali dovoljno nježan da voli bebe i vodi slijepe. Nekoga ko će provesti dan na kauču s odmornom glavom i očima koje pružaju podršku da podignu duh slomljenog srca."

I tako Bog stvori psa.

To je morao biti neko ko je ostao strpljiv i odan, čak i kroz usamljenost. Nekoga koga će brinuti, maziti, maziti, njuškati, i navijati, i šarmirati, i hrkati i sliniti, i jesti smeće i juriti vjeverice.

Neko ko bi okupio porodicu uz nesebičnost otvorenog srca. Neko ko bi lajao, a onda dahtao, a onda odgovarao brzim mahanjem repom kada im najbolji prijatelj kaže: "Hajmo da se provozamo autom".

I tako Bog stvori psa."

Psi su zaista savršena stvorenja na Zemlji i svaka osoba na ovom svijetu treba da bude zahvalna što postoje.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza