Novi dizajn

Poznato zašto čuvena čokolada Toblerone uklanja planinu sa pakovanja

06.03.2023. 15:05 / Izvor: BBC
cokolada

Toblerone će ukloniti planinski vrh Matterhorn sa svoje ambalaže nakon što se dio proizvodnje čokolade preseli iz Švicarske u Slovačku.

Toblerone će ukloniti planinski vrh Matterhorn sa svoje ambalaže nakon što se dio proizvodnje čokolade preseli iz Švicarske u Slovačku.

Poznata planina u obliku piramide, koja odražava alpski vrh, biće podvrgnuta rekonstrukciji. Američka firma Mondelez saopštila je da će slika planine od 4.478 metara biti zamijenjena drugim vrhom, prenosi BBC.

Iz Švicarske navode stroga pravila o "švicarstvu" koja kažu da se neki proizvodi ne mogu koristiti te promovisati nacionalne simbole ako nisu isključivo proizvedeni u Švicarskoj.

U izjavi za BBC, Mondelez je saopštio da premješta dio proizvodnje izvan zemlje kako bi “odgovorio na povećanu potražnju širom svijeta i kako bi razvijao brend Toblerone za budućnost”.

Rečeno je da će njegovo novo pakovanje sadržavati “izrazito novo pismo Tobleronea i logo koji crpi daljnju inspiraciju iz Toblerone arhive”.

Toblerone, čokolada u obliku planine napravljena od švajcarskog mlijeka sa medom i nugatom od badema, prvi put je puštena u prodaju 1908. godine u Bernu, glavnom gradu Švajcarske.

Međutim, tek 1970. godine na njegovoj ambalaži debitovala je nazubljena silueta Matterhorna, a prije toga su bili Bernski medvjed i orao, navodi se na web stranici Toblerone.

Mondelez je rekao da je Bern “važan dio naše historije i da će to biti i u budućnosti”.

Godine 2016. Toblerone je izazvao kontroverzu promjenom dizajna čokoladice kako bi razmaknuo prepoznatljive trouglaste komade u pokušaju da smanji troškove.

Nakon mnogo kritika, kompanija se vratila u prvobitni oblik dvije godine kasnije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza