Prihvaćanje i razumijevanje

Danas je Svjetski dan osoba sa Down sindromom

21.03.2023. 09:51 / Izvor: Akta.ba
Downov sindrom

Down Syndrome International je službeno odredio 21. mart kao Svjetski dan osoba s Down sindromom.

Down Syndrome International je službeno odredio 21. mart kao Svjetski dan osoba s Down sindromom. Navedeni datum je izabran kako bi označio jedinstvenost Downovog sindroma u potrostručenju - trisomiji 21. kromosoma. Svjetski dan osoba sa Down sindromom prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine.

Obilježavanjem ovog dana, Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo želi skrenuti pažnju na veće poštivanje prava ovih ljudi, te njihovo integriranje u društvo.

Prošle godine potpisan je i Protokol o saradnji u oblasti ranog rasta i razvoja djece u Kantonu Sarajevo između Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS, Ministarstva zdravstva KS, Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS i UNICEF-a u Bosni i Hercegovini.

Važno je da se svi potrudimo da budemo svjesni i prihvaćajući prema osobama s Downovim sindromom. Trebamo se educirati o njihovim specifičnim potrebama i učiniti sve što možemo kako bismo im omogućili puni razvoj i uključenost u društvo. Ovo je važan korak u izgradnji bolje i uključivije zajednice.

Danas, u Danu Downovog sindroma, pridružite se svijetu u obilježavanju i podizanju svijesti o ovom stanju. Podijelite priče i iskustva ljudi s Downovim sindromom, educirajte se o njihovim potrebama i pokažite podršku i prihvaćanje. Samo zajedno možemo stvoriti svijet u kojem se svi osjećaju uključeno i prihvaćeno.

Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom da se integriraju u društvo.

Prosječno jedno od 650 sve novorođene djece rađa se sa sindromom Down, kromosomskim poremećajem koji nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela.

S obzirom na to da postoje tri kopije 21. kromosoma, regularni tip sindroma Down poznat je i kao “trisomija 21”. Sindrom Down pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza