Četiri mladunca

70 godina nakon što su ih tamo proglasili izumrlima, u Indiji rođeni mladunci geparda

30.03.2023. 13:07 / Izvor: BBC
geopard

U Indiji su rođena četiri mladunca geparda, više od 70 godina nakon što su te životinje tamo službeno proglašene izumrlima.

U Indiji su rođena četiri mladunca geparda, više od 70 godina nakon što su te životinje tamo službeno proglašene izumrlima, piše BBC.

Indijski ministar okoliša Bhupender Yadav objavio je vijest, nazvavši to "značajnim događajem". Zemlja desetljećima pokušava ponovno uvesti geparde. Lani su u sklopu dugoročnog plana ponovnog naseljavanja geparda u tu zemlju uspjeli dovesti osam geparda iz Namibije. Još 12 geparda uvezeno je iz Južne Afrike prošlog mjeseca.

Četiri mladunca rođena su u rezervatu za divlje životinje Nacionalnog parka Kuno. Okotila ih je jedna od ženki koje su došle iz Namibije.

"Čestitam cijelom timu projekta Cheetah na njihovim neumornim naporima da vrate geparde u Indiju i na njihovim naporima da isprave ekološku grešku učinjenu u prošlosti", napisao je ministar okoliša. Vjeruje se da su se mladunci okotili prije pet dana, ali su ih dužnosnici uočili u srijedu, izvijestio je Press Trust of India.

Službenik parka rekao je novinskoj agenciji da su majka Siyaya i mladunci dobro i zdravi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza