Njemačka

Arheolozi pronašli mač star 3.000 godina u netaknutom stanju

19.06.2023. 09:56 / Izvor: BBC
mač

Njemački arheolozi su u jednoj grobnici u Bavarskoj pronašli oktogonalni mač koji datira od prije više od tri hiljade godina.

Njemački arheolozi su u jednoj grobnici u Bavarskoj pronašli oktogonalni mač koji datira od prije više od tri hiljade godina.

Mač je tako dobro očuvan da i dalje blista, navodi se u saopštenju bavarskog Zavoda za zaštitu spomenika. Otkriven je prošle nedjelje na lokaciji u Nerdlingenu u okrugu Donau-Ris, a istraživači vjeruju da je ostavljen kao grobni poklon za pokojnika.

Smatra se da mač datira iz srednjeg bronzanog doba, s kraja 14. vijeka prije nove ere. Ovakav mač, sa oktogonalnom drškom u potpunosti od bronze, arheolozi vrlo rijetko pronalaze, dodaje se u saopštenju, prenosi RTS.

“Mač i grobnica tek treba da se istraže kako bi arheolozi mogli preciznije da datiraju ove nalaze”, navodi profesor Matijas Fajl, šef bavarskog Zavoda za zaštitu spomenika.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BBC News (@bbcnews)

“Stanje očuvanosti mača je izuzetno! Ovakav nalaz je velika rijetkost.”

Istraživači vjeruju da je mač bio pravo oružje.

“Centar gravitacije u prednjem dijelu sječiva ukazuje da je bio balansiran uglavnom za borbu”, navodi se u saopštenju.

Mač je položen u grobnicu u kojoj su pronađeni posmrtni ostaci tri osobe – muškarca, žene i mlađe osobe – koji su sahranjeni jedno za drugim, stoji u saopštenju. Nije jasno u kakvoj su vezi bili, ali su sahranjeni sa bogatim nizom grobnih dobara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza