Fantastično iskustvo

Ali Sefo (15) je najmlađi ovogodišnji bh. hadžija: "Roditelji su me čekali…"

03.07.2023. 09:51 / Izvor: Agencija Anadolija
Ali Sefo

Foto: Mina

Najmlađi hadžija koji je ove godine, u organizaciji Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, putovao u Mekku i Medinu je petnaestogodišnjak Ali Sefo.

Najmlađi hadžija koji je ove godine, u organizaciji Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, putovao u Mekku i Medinu je petnaestogodišnjak Ali Sefo.

“Ovo je za mene bilo jedno fantastično iskustvo. Sama organizacija hadža je bila odlična. Ono što je mene najviše impresioniralo je ta čvrsta solidarnost među svim hadžijama koji su boravili u Medini i Mekki. Dojmio mi se dolazak u Harem i sama Kaba, potom Poslanikova džamija u Medini, posjeta Časnoj Revdi te kabur Božijeg poslanika”, kazao je Sefo.

Na hadžu je s roditeljima, a kako je istakao, to za njega predstavlja posebnu radost.

“Roditelji su me čekali da postanem punoljetan po islamu, kako bismo zajedno išli na hadž. Mnogo mi znači to što sam najmlađi hadžija ovdje. Možda nekim tinejdžerima ovo ne bi mnogo značilo, ali meni, zaista, znači. Jako sam ponosan na sebe i svoju porodicu te sam im vrlo zahvalan na svemu”, kazao je Sefo.

Ispričao je da je tokom boravka u Mekki i Medini nastojao vrijeme što više iskoristiti u ibadetima.

“Ibadetio sam sa svojom porodicom sve vrijeme. Nisu mi bili teški hadžski obredi, jedino je boravak na Arefatu bio nešto teži zbog enormno visokih temperatura, koje su išle preko 50 stepeni. Hvala Bogu, sve smo izdržali i obavili smo sve hadžske obrede”, istakao je Sefo.

Kako je kazao, osjeća da je postao mnogo zreliji i ozbiljniji nakon iskustva boravka u Medini i Mekki i nakon obavljenog hadža.

“Moja percepcija života i događaja nakon hadža je skroz drugačija. Na sve stvari na dunjaluku gledam kao na prolazne. Potrebno je da maksimalno iskoristimo svoje vrijeme ovdje. Pa ni sam odlazak na hadž, ako je čovjek u prilici, ne treba odlagati za neke zrelije godine”, istakao je Sefo.

Dodao je da je na hadžu upoznao mnogo ljudi, koji su se prema njemu lijepo ophodili.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza