Top 20 zemalja

Najsretnije zemlje za mlade: Srbija zauzela visoko mjesto, Hrvatska ispred Slovenije

26.03.2024. 10:26 / Izvor: N1
najsretniji mladi

Litva je na prvome mjestu najsretnijih zemalja na svijetu za osobe u dobi od 30 godina i mlađe, prema godišnjem izvještaju o indeksu sreće.

Litva je na prvome mjestu najsretnijih zemalja na svijetu za osobe u dobi od 30 godina i mlađe, prema godišnjem izvještaju o indeksu sreće. Izvještaj su kreirali američka kompanija za istraživanje tržišta Gallup, Istraživački centar za dobrobit na Sveučilištu Oxford i UN-ova Mreža rješenja za održivi razvoj.

Zemlje su rangirane prema samoprocjeni kvalitete života. Od ispitanika se zahtijeva da zamisle ljestvicu na kojoj najbolji mogući život za njih predstavlja ocjenu deset, a najgori ocjenu nula. Za 130 zemalja rangiranih u izvještaju razmatra se i sljedećih šest varijabli: BDP po stanovniku, socijalnu podršku, zdravlje, slobodu, velikodušnost i odsutnost korupcije.

Ovo je 20 najsretnijih zemalja na svijetu za mlade:

Litva

Izrael

Srbija

Island

Danska

Luksemburg

Finska

Rumunija

Nizozemska

Češka

Kostarika

Austrija

Švicarska

Hrvatska

Slovenija

Kuvajt

Salvador

Švedska

Australija

Norveška

Kvaliteta života u Litvi jako porasla

Litva je zauzela prvo mjesto na ovoj ljestvici, ali tek 44. mjesto na ljestvici za one starije od 60 godina i ukupno je bila 19. najsretnija zemlja na svijetu.

“Približavanje istočne i zapadne Europe uglavnom je potaknuto sve većom srećom mladih”, navodi se u izvještaju.

Litva je u Svjetskom izvještaju o sreći za 2024. imala ukupnu ocjenu 7.759. Stalno se penje na ljestvici sreće od 2017. godine, kada je zauzela 52. mjesto u ukupnom izvještaju. 63,11 posto stanovništva zemlje ima između 15 i 64 godine, dok samo 21,59 posto ima 65 i više godina.

Kvaliteta života u Litvi znatno je porasla u posljednja dva desetljeća. Na primjer, 2000. godine BDP zemlje po glavi stanovnika bio je ispod svjetskog prosjeka, a sad iznosi 25.064 dolara, što je znatno više od svjetskog prosjeka koji je 12.687 dolara.

Velika razlika između sreće mladog i starog stanovništva

Troškovi života u Litvi su u prosjeku 32,2 posto niži nego u Sjedinjenim Državama, prema Numbeu, a procijenjeni mjesečni troškovi jedne osobe ispod su 800 dolara, ne uključujući stanarinu.

Glavni grad zemlje, Vilnius, visoko je rangiran u časopisu Financial Times o europskim gradovima i regijama budućnosti 2023. Također se pojavljuje kao središte za programere i industriju igara, piše CBS.

Prema ljestvici, mladi u srednjoj i jugoistočnoj Europi su među najsretnijima na svijetu. Osim Litve, još dvije zemlje iz ovih regija plasirale su se u top 10, Srbija kao treća i Rumunija kao osma. Zajedničko ovim trima zemljama je da se kod njih razina sreće znatno razlikovala između mladog i starog stanovništva.

Jedan od mogućih razloga za ovo odstupanje je brzi napredak tehnologije i ekonomskih mogućnosti koje ona nudi mlađim generacijama.

Finska najzadovoljnija

Kad su u pitanju najzadovoljnije zemlje svijeta, Finska je i ove godine osvojila prestižno prvo mjesto i to sedmu godinu zaredom. Ova nordijska zemlja bilježi prosječnu ocjenu sreće od 7,7, slijede je Danska, Island i Švedska. S druge strane, Afganistan se nalazi na dnu liste s ocjenom 1,7, što je posebno izraženo nakon povratka talibana na vlast 2020. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza