Simbol plodnosti i obnove: Kakve veze ima zec s Uskrsom?

28.03.2024. 12:22 / Izvor: Index.hr
zec

Zec je jedan od najvećih i najpoznatijih simbola Uskrsa i vjerojatno ste se barem jednom zapitali kakve veze imaju Uskrs i ta životinja.

Zec je jedan od najvećih i najpoznatijih simbola Uskrsa i vjerojatno ste se barem jednom zapitali kakve veze imaju Uskrs i ta životinja.

Zec je od davnina bio simbol plodnosti i obnove. U starim civilizacijama, poput egipatske i rimske, zec je bio povezan s proljećem i buđenjem prirode zbog svoje iznimne plodnosti. Proljeće je razdoblje kada se priroda budi, cvjeta i obnavlja, što je u simboličkom smislu bilo povezano s uskrsnućem i novim početkom, piše Index.hr.

Povezanost zeca s Uskrsom posebno je vidljiva u germanskim i anglosaksonskim tradicijama. Legenda kaže da je boginja proljeća Eostre (ili Ostara) pretvorila svoju omiljenu pticu u zeca, ali je zec zadržao sposobnost polaganja jaja. Ova priča, iako mitološka, simbolizira obnovu i plodnost, ključne teme povezane s Uskrsom.

Uskrsni zec postao je popularan u Njemačkoj u 19. stoljeću, a kada su njemački migranti tu tradiciju donijeli u Ameriku, proširio se na cijeli svijet.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza