Podizanje svijesti o sigurnosti u saobraćaju

Autoceste FBiH pokrenule kampanju: Glavu gore! Stop korištenju mobitela u prometu!

05.04.2024. 10:46 / Izvor: Akta.ba

Ova kampanja usmjerena je na to da se smanji korištenje mobilnih telefona tokom vožnje.

Autoceste FBiH pokrenule su kampanju: Glavu gore! Stop korištenju mobitela u prometu! 

Kampanja je usmjerena na to da se smanji korištenje mobilnih telefona tokom vožnje.

Ovom kampanjom Federalno ministarstvo prometa i komunikacija u partnerstu sa kompanijama JP Autoceste FBiH, BH Telecom i HT Eronet želi utjecati na čovjeka, to jest na podizanje svijesti da je korištenje mobitela u prometu opasno.

"JP Autoceste FBiH, kao društveno odgovorna komapnija koja brine o svojim korisnicima, prepoznalo je važnost kampanje te ćemo u periodu trajanja kampanje koristiti info displeja na autocesti A1 da pošaljemo poruke kojima će se skrenuti pažnju na nekorištenje mobilnih telefona na cestama Federacije BiH.Svi dobro znamo da na prometne nesreće utječu tri faktora: vozilo, čovjek i cesta.Mobitel u prometu smanjuje koncentraciju, a dovoljna je sekunda da se dogodi teška prometna nesreća.", navode iz Autocesta FBiH.

Vozači koji po mobitelu tokom vožnje tipkaju poruke ili pretražuju po ekranu reagiraju 3 puta sporije od vozača koji nemaju mobilni uređaj u rukama za volanom.

Reakcija vozača s mobitelom u vožnji na bilo koju od prepreka ili događaja na cesti je usporenija za 2,5 sekunde, pokazala su istraživanja.

Vrijeme je to u kojem vozilo pri brzini od 50 km/h prijeđe 70 metara bez kontrole vozača, ili drugim riječima širinu 12 pješačkih prelaza!

Pri brzini od 100 km/h vozilo s vozačem kojem je pažnja na mobitelu je bez kontrole skoro 150 metara.

"To su sekunde u kojima se dogodi nesreća koja je bez distrakcije mobilnog uređaja mogla biti izbjegnuta.Niti jedan poziv i niti jedna poruka nije vrijedna ljudskog života.Budite promjena koju želite vidjeti na cestama!", zaključuju iz Autocesta FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza