Dobra prijateljica s posla zlata vrijedi

16.04.2024. 12:12 / Izvor: Zadovoljna.hr
stres

Utjeha, rame za plakanje i srodna duša koja točno zna što proživljavamo, točno nam takav čamac za spašavanje treba u najtežim trenucima.

Utjeha, rame za plakanje i srodna duša koja točno zna što proživljavamo, točno nam takav čamac za spašavanje treba u najtežim trenucima radnog dana.

Dobar odnos s kolegama na poslu, ugodna radna atmosfera i pouzdana okolina oslonac su koji je nužan za dobro i zdravo funkcioniranje na poslu.

Ponekad nam ta ljudska i topla strana i činjenica da se imamo kome povjeriti, da nam nitko ne radi iza leđa i da se ne moramo brinuti o tome hoće li nam netko nešto podmetnuti znači i više od jako visokih primanja i velikih napredaka u karijeri.

Možda ste upravo pomislili: "Što ako već imam najboljeg prijatelja?" Ili ste možda u životnoj fazi u kojoj se držite pravila "bez novih ljudi u životu", ali, vjerujte mi, iz vlastitog iskustva, a i iskustva brojnih svojih poznanika, znam koliko je važno imati barem jednu "svoju" osobu na poslu. Onu koju ćete prvu pogledati nakon neke rasprave sa šefom ili neugodne situacije doživljene s nekim klijentom.

Onu koja će samo kimnuti s razumijevanjem, pružiti vam osmijeh podrške i kasnije reći da će sve biti u redu ili vam kriomice poslati na WhatsApp poruku nakon koje ćete odmah osjetiti olakšanje i smirenost.

Naravno da mnogi od nas imaju i prijatelje i najbolje prijatelje izvan posla, ali s kolegama na poslu provodimo po osam sati svaki dan, često i duže, dok s drugim prijateljima ne možemo provesti toliko vremena, koliko god to željeli.

Dok dočekam taj jedan dragocjeni dan tjedno kada se mogu na kavi pošteno izjadati najboljoj prijateljici, kao i ona meni, smijati se s njom, prepričavati sve dogodovštine i maštati o budućnosti, dobar odnos s kolegama, a posebno onom jednom najdražom kolegicom, spašava me da na poludim, izderem se na sve oko sebe i dam otkaz.

Da nema nje, odavno bih izgubila živce

Slično je razmišljanje sa mnom podijelila i prijateljica s kojom sam se našla na piću prošli vikend.

Da nema Ane, kolegice koja čim me pogleda, zna koliko je sati i da u sebi kuham od bijesa pa mi onda do laptopa dokotura čokoladicu ili mi pošalje e-mail s nekim besmislenim, ali smiješnim vicem, a pod gablecom me izvuče van na zrak na bar tri minute, kakvo god vrijeme bilo vani, mislim da bih odavno izgubila živce.

Svaki je posao stresan i ima svoje i dobre i loše strane, to znaju i vrapci na grani, ali imati najboljeg radnog prijatelja može donekle ublažiti taj pritisak.

Naša dugogodišnja najbolja prijateljica možda stvarno zna sve o nama, poznaje puno naših strana i zna prepoznati svaku našu emociju, ali naša strana na poslu uvijek će joj biti barem djelomično skrivena i nepoznata.

Jednostavno ne može u potpunosti razumjeti zašto nas neka, njoj naizgled banalna situacija, frustrira ako ju nije osjetila na svojoj koži i njezina se radna svakodnevica potpuno razlikuje od naše.

Važnost emocionalne podrške

Čvrsta radna prijateljstva pružaju emocionalnu podršku, djelujući kao soba za izolaciju od svih stresova, pritisaka i osobnih borbi vezanih za posao.
Dijeljenje profesionalnog i osobnog života s kolegom od povjerenja može smanjiti stres, tjeskobu i osjećaj izoliranosti, promicati bolje mentalno zdravlje i dobrobit.

Makar to samo bilo pitanje "Kako si?" u trenucima kada vidi da sam na posao došla loše volje, podsjećanje da se odmaknem od laptopa i prestanem raditi dok jedem i uzmem tih pola sata za sebe, nutkanje domaćim zdravim keksima koje je ponijela ili spontano umiranje od smijeha na neku foru koju samo nas dvije razumijemo – bez svoje najbolje prijateljice na poslu ne bih mogla svojim ljudima izvan posla, a ni sebi, biti dobra ni kvalitetna osoba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza