Važni nutrijenti

Ovo su najčešći pokazatelji da ne unosite dovoljno proteina u organizam

06.05.2024. 14:43 / Izvor: N1
proteini

Proteini su važni nutrijenti koji na tijelo utječu na mnoge načine, od rasta mišića do uravnoteženije prehrane i snage u tijelu.

Proteini su važni nutrijenti koji na tijelo utječu na mnoge načine, od rasta mišića do uravnoteženije prehrane i snage u tijelu. Postoji više načina kako se proteini mogu unijeti u tijelo, ali je onaj putem prehrane i dalje najpopularniji. Međutim, mnogi ljudi i dalje ne konzumiraju dovoljno namirnica bogatih proteinima, što dovodi do razvoja različitih zdravstvenih problema.

Ako niste sigurni unosite li dovoljno proteina u organizam, provjerite koji se pokazatelji povezuju s nedovoljnim dnevnim unosom proteina.

Umor

Unos proteina neophodan je za održavanje razine energije. Ako se često osjećate umorno ili kao da nemate energije, to bi mogao biti jasan pokazatelj nedostatka proteina u tijelu. Taj nedostatak utječe na raspoloženje i energiju jer tijelo ne dobiva dovoljno proteina za svoje energetske potrebe.

Gubitak mišića

Nedovoljan dnevni unos proteina može utjecati i na izgled mišića. Kako prenosi Health Shots, bez dovoljno proteina tijelo može početi razgrađivati mišićno tkivo za energiju, što s vremenom dovodi do gubitka mišića i osjećaja slabosti.

Usporeni metabolizam

Ako se kroz dulje razdoblje u tijelo ne unosi dovoljno proteina, osim gubitka mišićne mase, pokazatelji se mogu primijetiti i u usporenom radu metabolizma te smanjenju ukupne snage. Gubitak mišićne mase može utjecati na snagu, čime se utječe i na metabolizam koji ne može pravilno raditi i obavljati svoju funkciju.

Opadanje i gubitak kose

Protein je neophodan za zdrav rast kose. Međutim, neadekvatan unos hranjivih tvari, poput proteina, željeza i cinka, može dovesti do lomljive kose, a s vremenom čak i do gubitka kose, prenosi Health Shots.

Moždana magla

Unos proteina neophodan je za proizvodnju neurotransmitera koji reguliraju raspoloženje i kognitivne funkcije. Ako imate lošu koncentraciju ili moždanu maglu, stanja koja utječu na funkciju mozga, uzrokuju ih razna stanja i bolesti. Jedan od uzroka moždane magle mogao bi biti i nedovoljan unos proteina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza