Rizik za kardiovaskularne bolesti

Kardiolozi tvrde da ova navika može sniziti krvni tlak preko noći

10.05.2024. 09:51 / Izvor: N1
Pritisak

Hipertenzija je glavni čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti, ali i za kronične bolesti bubrega, zatajenje srca, aritmije i demencije.

Hipertenzija je glavni čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti, ali i za kronične bolesti bubrega, zatajenje srca, aritmije i demencije. Zato je važno voditi računa o krvnom tlaku koji bi trebao biti ispod 120/80 mmHg.

Ako je krvni tlak iznad 140/90 mmHg, radi se o povišenom krvnom tlaku ili hipertenziji.

Postoje lijekovi za kontrolu i snižavanje krvnog tlaka, ali možete napraviti i nekoliko jednostavnih promjena. Za snižavanje krvnog tlaka najvažnije je smanjiti unos natrija. Idealno je unositi manje od 1500 mg natrija dnevno.

Prema liječnicima, prehrana s niskim unosom natrija jednaka je uzimanju jednog do dva lijeka za krvni tlak. Istraživanja iz 2019. pokazuju da visok unos natrija povećava krvni tlak, dijelom zbog zadržavanja vode i promjena u strukturi i funkciji određenih arterija.

Iako prehrana može igrati značajnu ulogu u snižavanju ili održavanju krvnog tlaka, održavanje zdrave tjelesne težine, spavanje šest do osam sati, izbjegavanje prekomjerne konzumacije alkohola i redovita vježba također mogu biti od pomoći, piše Danas.rs.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza