POSAO VATROGASCA

Ne traže odlikovanja - dovoljna im je kvalitetna oprema sa kojom mogu spašavati živote

18.05.2024. 09:18 / Izvor: Federalna.ba
VATROGASAC

Kada dođe do izbijanja požara, životi građana i njihove imovine, u rukama su vatrogasaca.

Kada dođe do izbijanja požara, životi građana i njihove imovine, u rukama su vatrogasaca. Oni idu na prvu liniju odbrane od vatre, rizikujući i sopstvene živote i najmanje što im tada treba je zastarjela oprema. Iako rade jedan od najstresnijih poslova, koji ostavlja i posljedice po psihičko zdravlje - za svoju hrabrost i požrtvovanost ne traže odlikovanja i plakate. Za njih je dovoljna kvalitetna oprema sa kojom mogu spašavati živote.

Vatrogasac Zlatan Hadžiabdić 30 godina radi jedan od najstresnijih poslova - spašava građane i njihovu imovinu. Ovaj posao, koji nije samo borba sa vatrom i takmičenje sa vremenom, ostavlja životne ožiljke. No, svaka uspješno obavljena akcija učini da bude zaboravljeno sve ono što je bilo ružno.

"Vatrogasci se susreću se sa svime. Prije dva-tri dana smo spasili jednu pticu - do velikih požara, saobraćajnih nesreća. Širok je dijapazon naše djelatnosti. Imamo na području grada i dva dobrovoljna vatrogasna društva. Pozvao bih svu omladinu, ko god može, da se prijavljuje - i zbog evenutalno danas-sutra i profesionalne jedinice, a i zbog samog aktivizma i volonterizma", kaže Hadžiabdić, inače komandir u PVJ Tuzla

Ipak, u ovom poslu nije dovoljna samo dobra volja i hrabrost, jer od kvalitete opreme i vozila zavisi i uspješnost rada vatrogasca. Profesionalna vatrogasna jedinica Tuzla dobila je i novo vozilo, domaće proizvodnje, vrijedno 540 hiljada maraka.

"Mogu slobodno da kažem da smo dobili savremeno vozilo po evropskim normama, a zadnje vozilo novo koje smo nabavili bilo je prije nekih 15 godina. U toku ove godine očekujemo još jedno ovakvo novo vatrogasno vozilo i to vam dovoljno govori kakav je odnos Gradske uprave, odnosno Gradskog štaba prema Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici", kazao je Jasmin Jahić, starješina PVJ Tuzla

Suad Bešlić vlasnik je firme za proizvodnju vatrogasnih vozila:

"Postoje samo dvije firme u Evropi koje rade ovaj način izvedbe vozila. Jako je kvalitetno, sa 4000 litara vode, kombinovanim rezervoarom od 4000 litara pjene, pumpom od 2000 litara po minuti, svjetlosnim stubom rasvjete, navalnim vitlima, izolacionim aparatima... Sve što jedno vozilo treba za intervenciju - ovo ima".

S obzirom na to kakav je teren u Tuzli, a poučeni lekcijama iz 2020. godine kada je veliki požar zahvatio izletište Ilinčica, koji se zbog nemogućnosti pristupa vozila, morao gasiti ručno i iz helikoptera, Gradski štab cilivne zaštite ići ce u pravcu nabavke i opreme za takve terene.

"U narednom periodu ćemo uzeti još jedan vatrogasni kvad. To je ono vozilo za šumske požare. Da ne bi ljudi nosili na sebi naprtnjače po 10-20 litara, vraćali se dvadeset puta, tim kvadom ćemo uspjeti da dovezemo na lice mjesta 200 litara vode. Tako ćemo spasiti 20 vatrogasaca da se ne pate gore-dolje", objašnjava Suad Mustajbašić, komandir Specijalne mješovite jedinice Tuzla.

"Znamo da su oni prvi koji uvijek izlaze kada god je to i bilo kome potrebno. I oni su zaslužili da ih opremamo, da imaju najbolju i nasavremeniju opremu i to će sigurno biti naše opredjeljenje i u budućnosti", poručio je gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić (SDP).

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla, sretni zbog nabavke novog vozila, ipak su poželjeli samo jedno. Da vozilo koriste što manje i da imaju manje intervencija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza