Korisna aktivnost

Saznajte kako u šest poteza hodanjem brže i lakše oblikovati tijelo

08.07.2024. 10:49 / Izvor: Zadovoljna.hr
hodanje

Hodanje je jednostavna i korisna aktivnost.

Hodanje je jednostavna i korisna aktivnost. Ljudi joj se okreću zbog zdravlja, poboljšanja kondicije, ali i gubitka kilograma. Za svaku tu stavku hodanje može biti itekako korisno. Ako hodanjem želite skinuti kilograme postoje načini, odnosno pokreti koji mogu povećati njegovu učinkovitost, odnosno potrošnju kalorija.

U nastavku donosimo šest pokreta koje možete uključiti u svoje šetnje, a koji će šetnju pretvoriti u trening za cijelo tijelo i pravu topilicu kalorija.

Za šetnju odvojite 30 minuta, a u barem pola šetnje uključite neki od u nastavku navedenih pokreta. Budete li to činili redovito, možete očekivati i čvršću stražnjicu, snažniji core i tonirane ruke.

1. Podizanje koljena

Dok hodate, pridržavajte se istog ritma kao i za uobičajenu šetnju, ali umjesto normalnih koraka podižite koljena pod kutom od 90 stupnjeva pri svakom koraku. Radite to oko jedne minute ili 30 ponavljanja. Odmorite se pa ponovite. Vježba djeluje na kvadricepse, gluteus i trbušne mišiće.

2. Hodajući iskorak

Desnom nogom iskoračite naprijed, a lijevu savijenu nogu spuštajte dok ne bude oko pet centimetara od tla. Koristeći mišiće prednje noge gurnite tijelo natrag, a onda ponovite potez, samo zamijenite noge. Ponavljajte oko minutu ili 15 puta sa svakom nogom. Vježba djeluje na kvadricepse, gluteus i trbušne mišiće.

3. Podizanje na prste

Napravite kratku pauzu od 30-ak sekundi i stanite na prednji dio stopala, a pete odignite oko 7, 8 centimetara od tla. Spustite pete na tlo, zatim se podignite i ponavljajte pokret oko pola minute. Nakon toga nastavite šetnju. Vježba djeluje na listove i gluteus.

4. Intervali

Dokazano je da intervalni trening povećava sagorijevanje kalorija. Kako biste intervalni trening uključili u svoje hodanje, trebate učiniti sljedeće:

Tijekom šetnje jednu minutu trčite ili hodajte brzim tempom, a onda jednu minutu hodajte uobičajenim tempom. Radite to 15 minuta kako bi vam se povećao puls za maksimalno sagorijevanje kalorija i korisniji kardio trening. Ta aktivnost imat će povoljan utjecaj na srce, pluća noge i core.

5. Hod s bućicama

U šetnju ponesite set od kilogram teških bučica. Držite ruke u razini prsa i pomičite ih naprijed-natrag kao i obično. Hodajte žustro idućih 15 minuta.

Bučice će vašu uobičajenu šetnu učiniti izazovnijom, a rezultat će biti odličan trening koji će djelovati na vaše ruke, ramena, kvadricepse, gluteus i trbušne mišiće.

6. Kruženje rukama

Dok hodate ispružite obje ruke u stranu. Prste i dlanove okrenite prema podu. Rukama radite male krugove, a za to vrijeme mišiće ruku držite napetima.

Činite to 30 sekundi. Ta će vježba djelovati na ramena, tricepse, bicepse i core.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza