Namirnice koje krivo jedemo: Krumpir, brokulu, jabuke..

Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Namirnice koje krivo jedemo: Krumpir, brokulu, jabuke..

Brojni faktori utječu na količinu nutrijenata koje dobivamo iz hrane. Tako način pripreme, korištenje zrelih namirnica, ali i njihovo kombiniranje mogu biti krivi.

15.10.2014. 13:28 / Izvor: 24sata

Brojni faktori utječu na količinu nutrijenata koje dobivamo iz hrane. Tako način pripreme, korištenje zrelih namirnica, ali i njihovo kombiniranje mogu biti krivi.

Krompir

Odabirete li bijeli krumpir za pripremu pirea, pečenih krumpira ili kao dodatak jelima, time dobivate manje zdravih nutrijenata nego da ste se odlučili na one crvene sorte. Znanstvenici tvrde da upravo oni imaju veće zdravstvene dobrobiti, poput snižavanja krvnog tlaka i smanjivanja rizika malignih bolesti. Također, crvene sorte sadrže više polifenola te bolje djeluju na razine šećera u krvi, piše Huffington Post.

Mrkva

Kako dolaze hladniji dani, ljudi sve češće uživaju u kuhanim juhama. Sljedeći put kod pripreme juhe mrkvu nemojte sjeckati na komadiće, već je operite, ogulite i ostavite cijelu, jer tako se u njoj sačuva veća količina vitamina i minerala. Oni koji smatraju da je sirova mrkva puno bolja od kuhane se također varaju, jer studije pokazuju da se u kuhanom obliku karotenoidi iz nje lakše apsorbiraju u organizam.

Brokula

Bez sumnje jedna od najboljih namirnica za ljudski organizam, brokula postaje sve popularnija u prehrani. Dokazano djeluje kao prevencija različitih oblika raka, no obrada na previsokoj temperaturi može uništiti većinu dobrih sastojaka u njoj. Studije pokazuju da je jedini siguran način da dobijete sve zdrave sastojke iz brokule kuhanje na pari.

Češnjak

Sjeckate li češnjak prije dodavanja u jela, time ne dobivate najbolje iz tog prirodnog antibiotika. Istraživanja pokazuju da je znatno bolje drobiti ili gnječiti češnjak te ga ostaviti da stoji desetak minuta prije korištenja u jelu, jer se na taj način lakše otpušta enzim alicin koji djeluje na prevenciju srčanih bolesti.

Čaj

Način na koji Britanci piju čaj se definitivno ne preporučuje, pokazuju studije prema kojima dodavanje mlijeka u čaj oduzima neke od kardiovaskularnih dobrobiti tog napitka. Osim toga, najčešća greška koju ljudi rade je dodavanje meda i limuna u vrući čaj. Temperatura uništava vitamin C i antioksidanse, pa ih treba dodavati u topli ili još bolje mlaki čaj.

Preljev za salatu

Dijetalni preljev za salatu bez masnoća u teoriji zvuči kao dobra ideja, no znanstvenici tvrde kako je bolje uz salatu koristiti pune, no zdrave masnoće kao što su maslinovo ili bučino ulje. One povećavaju osjećaj sitosti te pomažu u lakšem probavljanju luetina i likopena iz salate.

Jabuke i kruške

Ovo bi ukusno voće trebalo ostaviti da dozrije, a možda i malo "prezrije", jer ti procesi omogućavaju raspadanje klorofila u njima. Tako se u prezrelim jabukama nalazi znatno više aktivnih antioksidansa.

foto: fotolia

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza