Očekivani životni vijek dulji je 6 godina nego '90-ih godina

18.12.2014. 13:47 / Izvor: 24sata
Očekivani životni vijek dulji je 6 godina nego '90-ih godina

Znanstvenici tvrde kako se očekivani životni vijek produljio svugdje u svijetu, osim u subsaharskom dijelu Afrike gdje je virus HIV smanjio očekivani životni vijek za pet godina.

Život u cijelom svijetu produljio se za šest godina, utvrdila je 23-godišnja studija Global Burden of Disease provedena na 188 zemalja svijeta. Razlog se krije u boljoj zdravstvenoj skrbi, pa se tako u bogatim zemljama smanjila stopa smrtnosti od raka i srčanih bolesti, a u siromašnim od tuberkuloze i malarije, piše Reuters.

Znanstvenici tvrde kako se očekivani životni vijek produljio svugdje u svijetu, osim u subsaharskom dijelu Afrike gdje je virus HIV smanjio očekivani životni vijek za pet godina. Veliki napredak vidi se u Nepalu, Ruandi, Etiopiji, Nigeriji, Maldivima, Istočnom Timoru i Iranu gdje ljudi sada žive i 12 godina dulje.

"Napredak koji vidimo u borbi s brojnim bolestima je velik, ali trebamo se još više truditi. Ne smiju se zanemariti kronične bolesti kao što su dijabetes, bolesti jetre i bubrega. Te bolesti predstavljaju rizik za život", istaknuo je voditelj istraživanja profesor sa Sveučilišta Washington, Christopher Murray.

Očekivani životni vijek produljio se zato što se smanjila smrtnost djece do pete godine života, ali i bolesti dišnih puteva i upala pluća i dalje predstavljaju opasnost. Procjenjuje se da su te bolesti tijekom 23 godina ubile oko dva milijuna djece u dobi od jednog do 59 mjeseci.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza