Jedna velika čaša dnevno itekako povećava rizik od moždanog udara

02.02.2015. 14:10 / Izvor: net.hr
Jedna velika čaša dnevno itekako povećava rizik od moždanog udara

Ako imate više od 50 godina, znajte da bi jedna veća čaša vina dnevno mogla povećati rizik od moždanog udara. Naime, šansa da vas 'pogodi kap' je za trećinu veća ako svakodnevno konzumirate 250 ml alkohola.

Istraživanje koje se, na11.644 blizanaca, provodilo tijekom 40 godina, dokazalo je da oni koji više piju, tj. koji konzumiraju 250 ml vina dnevno, imaju za trećinu veći rizik obolijevanja od moždanog udara od onih koji su pili manje od 60 ml dnevno.

Tradicionalni čimbenici povezani s moždanim udarom, poput visokog krvnog tlaka i dijabetesa, postaju najvažniji tek kad osobe dosegnu 75 godina. Iako su prethodna istraživanja ukazivala da alkohol utječe na srčani udar, tek je ovo pokazalo i koliko to ovisi o dobi čovjeka.

Naime, osobe koje su više pile, stare 50 i 60 godina, imale su više šanse doživjeti moždani udar pet godina ranije od onih koje nisu pile, neovisno o drugim faktorima. Jedna od autorica istraživanja, Pavla Kadlecova izjavila je da bi izbjegavanje konzumacije dva pića dnevno moglo smanjiti rizik od moždanog udara u starijoj dobi.

Inače, srednjovječni muškarci dnevno ne bi trebali popiti više 250 ml vina, dok je za žene gornja granica 175 ml.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza