Da li psi zaista osjećaju krivicu?

05.07.2016. 09:18 / Izvor: Agencije
Da li psi zaista osjećaju krivicu?

Čak 74% vlasnika vjeruje da psi osjećaju krivicu, ali bihevioristi koji se bave životinjama kažu da to nije tačno.

Čovjekov najbolji prijatelj nakon oštre kritike zato što vam je, na primjer, izgrizao omiljene papuče, umije da napravi izraz lica koji bi vas u sekundi postidio što ste na njega povisili ton. Tople oči, spuštene uši, pognuta glava i sumoran izgled natjeraće vas da se vi psu izvinjavate zbog onoga što je on uradio!

Naučnike je ovo godinama kopkalo, pa su odlučili da malo istražuju i provjere – da li psi zaista osjećaju krivicu? Čak 74% vlasnika vjeruje da psi osjećaju krivicu, ali bihevioristi koji se bave životinjama kažu da to nije tačno.

Naime, pognuta glava i izraz kakav smo opisali samo je jednostavna reakcija na ponašanje vlasnika., prenosi sajt životinje.rs. Iako postoji mnogo dokaza da psi posjeduju primarne emocije, kao što su strah i sreća, malo je argumenata da imaju i sekundarne. Osjećaj krivice ili sramote je sekundarna emocija i zahtijeva svijest o sebi i nivo samospoznaje koju psi ne posjeduju.

Aleksandra Horovic glavni stručnjak i vođa ovog istraživanja rekla je da je adekvatnije taj izraz definisati kao pokoravanje vlasniku, nego kao krivicu. Veće su šanse da pas razmišlja – "Nemoj me kazniti za šta god misliš da sam pogrešno uradio“ Pa, ako ne osjećaju krivicu, zašto onda tako izgledaju?

"Taj pogled je najverovatnije naučeno ponašanje. Vaš pas pamti da ste ga prošlog puta izgrdili, on je napravio takav izraz, i vi ste mu brzo oprostili. Zato će ovaj mehanizam ponavljati i svaki sljedeći put!", Kaže Horovic.

Autor sajta, koji je koncipiran tako da vlasnici šalju fotografije pasa koji su napravili pomenuti izraz, rekao je da je svjestan da psi ne osjećaju krivicu, ali da ipak vidi smisao u svom sajtu. "Moja je pretpostavka je da pas razmišlja ovako – 'Moj vlasnik je ljut, a ja ne znam zbog čega.

Ono što znam je da ga je ona faca jednom oraspoložila. Hajde da probam ponovo i da ga umirim!“ Neki će povjerovati naučnicima, neki će nastaviti da misle da psi znaju kada su pogriješili. Ipak, i jedni i drugi ne mogu poreći da su psi tada najslađi!
 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza