Mnogi su alergični na hranu, a da to ne znaju

24.08.2016. 10:22 / Izvor: Akta.ba
Mnogi su alergični na hranu, a da to ne znaju

Prije svega, treba da naučite da razlikujete alergiju i intoleranciju na hranu.

Ako često imate čudne fizičke reakcije nakon konzumacije određene hrane, najvjerovatnije ste alergični na istu, a da o tome nemate baš nikakvu predstavu. Prije svega, treba da naučite da razlikujete alergiju i intoleranciju na hranu. Dok intolerancija podrazumijeva da probavni sistem ne može da svari određene namirnice, alergija izaziva različite reakcije imunološkog sistema.

Najpouzdaniji način da otkrijete da li “patite” od alergije na neku vrstu hranu jeste test kod doktora, ali veliki broj ljudi ima blage alergijske reakcije, koje im ne predstavljaju naročiti problem, pa im je odlazak kod ljekara posljednje na pameti. Mnogi nisu ni svjesni da određene reakcije našeg tijela imaju veze sa hranom koja im ne prija, tačnije na koju su alergični.

Ovo su uglavnom simptomi koji mogu da ukazuju na alergiju:

Otežano disanje

Ako neposredno poslije konzumacije određenog jela teško dišete (a pritom se niste prejeli), jedva dolazite do vazduha i steže vam se grlo, to može da znači da imate problem sa alergijom.

Crvenilo ili osip

Ovo je svakako najpoznatiji simptom alergijske reakcije. Javlja se “usamljen”, ali mogu da ga prate i peckanje, svrab, nelagodnost…

Problem s gutanjem

Ovaj simptom može da bude i znak najtežeg oblika alergijske reakcije, pa je zato neophodno da potražite pomoć ljekara.

Svrab u ustima ili oko usana

Ako se poslije konzumacije određene namirnice suočite sa iznenadnim svrabom oko usta i u samim ustima, vjerovatno  je reč o alergijskoj reakciji.

Ovaj simptom se uvijek javlja odmah nakon ili čak tokom konzumacije hrane.

Kihanje i svrab očiju

Ukoliko se svrab i iritacija očiju javi neposredno nakon konzumacije hrane, svakako je moguće da je riječ o alergijskoj reakciji. Isto važi i za kihanje.

Lupanje srca

Ovo nije karakterističan simptom alergijske reakcije, ali može da se desi da bude ako vam se ponavlja samo dok sjedite i jedete određenu hranu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza