Takmičenje Quarry Life Award: Radio amateri promovišu biodiverzitet

14.09.2016. 15:08 / Izvor: Akta.ba
Takmičenje Quarry Life Award: Radio amateri promovišu biodiverzitet

Quarry Life Award, takmičenje za projekte koji potiču zaštitu biodiverziteta, organizuje njemački HeidelbergCement.

U prostorijama Radio kluba Kakanj u četvrtak 15.9.2016. godine, počinje specijalno obilježavanje ekološkog projekta Quarry Life Award (Živi svijet kamenoloma) na način da se preko radio talasa sveukupnoj svjetskoj radio-amaterskoj zajednici skrene pažnju na zaštitu biodivereziteta na kamenolomima kako u BiH tako i širom svijeta.

Takmičenje organizuje Tvornica cementa Kakanj, odnosno njemačka HeidelbergCement grupacija, jedan od najvećih svjetskih proizvođača cementa na svijetu. Povodom toga, Radio klub Kakanj je dobio odobrenje za korištenje specijalnog pozivnog znaka E703QLA koji će svakodnevno biti aktivan u periodu od 15. septembra – 15. novembra 2016. godine iz prostorija radio kluba, te nekoliko puta sa terena uključujući i kamenoloma “Ribnica” u Kaknju.

Pojašnjenje specijalnog pozivnog znaka: E703QLA - E7 -Pozivni znak BiH, 03–Treće izdanje takmičenja, QLA- Skraćeni naziv za Quarry Life Award

Radio amateri pored ustaljenih domaćih i svjetskih takmičenja rade i na specijalne pozivne znakove koji se koriste u obilježavanju raznih jubileja i godišnjica. Pojavom novog znaka u eteru svi radio amateri u svijetu putem radio stanica nastoje ostvariti što više radio veza sa tim znakom  kako bi osvojili specijalnu diplomu i QSL kartu. Cilj projekta je da se putem radio veza koje ostvaruju mladi ljudi promoviše Quarry Life Award za zaštitu biodiverziteta na kamenolomima širom svijeta.

Quarry Life Award, takmičenje za projekte koji potiču zaštitu biodiverziteta, organizuje njemački HeidelbergCement, sa svojim podružnicama u 22 države svijeta uključujući i Tvornicu cementa Kakanj. Ovo je treće po redu takmičenje na kojem učestvuju mnogobrojni mladi ljudi, učenici, studenti i istraživači koji svojim projektima aktivno doprinose zaštiti okoliša i unapređenju zaštite biodiverziteta kako na kamenolomima tako i u njihovoj okolini. Proglašenje pobjednika QLA takmičenja za BiH održat će se polovinom novembra, međunarodna ceremonija u Briselu 8. decembra 2016.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza