Dao otkaz, pa zaradio dva miliona eura

27.04.2017. 14:18 / Izvor: hayat.ba
Dao otkaz, pa zaradio dva miliona eura

Počeo je kao putnik koji je na leđima nosio sve u ruksaku, a danas svoja putovanja papreno naplaćuje.

Johnny Ward (33) putujući svijetom zaradio je više od dva miliona eura. Počeo je kao putnik koji je na leđima nosio sve u ruksaku, a danas svoja putovanja papreno naplaćuje.

Tačnije, naplaćuje reklame na svom blogu, usput posjećuje zemlje o kojima je samo sanjao i tvrdi da je njegov život baš poput sna.

"Samo sam dao otkaz na pravom poslu u Sidneyju zbog želje da putujem svijetom i budem bloger. Kad su mi se oglašivači javili nakon šest mjeseci, mislio sam da me prijatelji zezaju, ali srećom, oglašivača nije otjeralo moje sumnjičavo odgovaranje i uspjeli smo da se dogovorimo. Spavam po cijelom svijetu, radim i zabavljam se, budim se u čudna vremena da stignem na letove ili se javim poslovnim partnerima. Nemam neki dnevni raspored", rekao je.

Rođen je u Irskoj, ali njegovi roditelji odselili su se u Sjevernu Irsku kad je bio dijete. Bili su siromašni pa mu nisu mogli priuštiti putovanja. Nakon fakulteta, odlučio je da sudjeluje u medicinskim testiranjima lijekova kako bi sakupio novac za putovanja, s obzirom na to da nije mogao da računa na finansijsku pomoć roditelja, prenosi Kurir.

"Testiranje je bilo jedini način da skupim pristojnu sumu u kratko vrijeme. Potom sam radio u američkim ljetnim kampovima s djecom koja imaju teškoće u razvoju svakog ljeta. Kad sam završio fakultet, morao sam nešto dramatično da promijenim kako bih mogao da putujem cijelo vrijeme. Dolazim iz siromašne porodice, moja mama je samohrani roditelj i nije mogla da mi da novac da putujem godinu dana po svijetu. Zato sam sudjelovao u testiranju lijekova i predavao engleski jezik na Tajlandu, što je bio jedini način da dođem do novog života punog avantura", ispričao je.

Da bi mogao dobro da zarađuje putujući svijetom, palo mu je na pamet dok je radio u Sidneyju, a novcem koji je zaradio platio je kartu u jednom smjeru za Zimbabve. Dodaje da su mu reklame na blogu omogućile da putuje po cijelom svijetu i da zaradi više od 2 miliona eura. Za pokretanje posla, osim prve avionske karte, trebalo mu je 100 eura, koje je dao jednom Filipincu da mu napravi blog.

"Pokrenuo sam blog, a ubrzo sam zarađivao oko 4.000 eura mjesečno. Pokrenuo sam još neke blogove, zaposlio još ljudi koji su pisali i ubrzo sam zarađivao 40.000 eura mjesečno", tvrdi Johnny.

"Novac sam uložio u nekretnine i vodim računa. Nakon što sam počeo zarađivati, odlučio sam da posjetim svaku zemlju na svijetu i to je zaista onako fantastično kao što zamišljate. Tek sam odradio maleni dio svog putovanja, nadam se da će toga biti još", rekao je.

Ali, priznaje da nije sve tako idealno...

"Kad samo imao 24-25 godina, prijatelji su me bez problema posjećivali bilo gdje, ali danas imaju hipoteke, vjereni su i imaju djecu pa ih je teško nagovoriti da idu sa mnom", rekao je.

Osim toga, doživio je i neke prilično ružne stvari.

"Najjezivije je bilo kad sam vidio kako pucaju u čovjeka ispred mene, 20 minuta nakon što sam sletio u Angolu."

Njegov Instagram profil možete pogledati OVDJE.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza