Da li će Tramp otkriti tajne o ubistvu Kenedija?

01.05.2017. 09:46 / Izvor: Nezavisne novine
Da li će Tramp otkriti tajne o ubistvu Kenedija?

Prema roku koji je uspostavljen zakonom, Tramp ima još nekoliko mjeseci da razmisli da li će blokirati ili ne objelodanjivanje 3.600 dosijea vezanih za ubistvo Kenedija.

Da li će američki predsjednik Donald Tramp omogućiti javnosti da ima uvid u nekoliko hiljada tajnih vladinih dosijea koji se odnose na ubistvo predsjednika Džona F. Kenedija (JFK) 1963. godine - pitanje je na koje se neće još dugo čekati odgovor.

Odgovor će da uslijedi već za nekoliko mjeseci, a možda i nekoliko nedjelja, piše portal "Politiko".

Prema roku koji je uspostavljen zakonom, Tramp ima još nekoliko mjeseci da razmisli da li će blokirati ili ne objelodanjivanje 3.600 dosijea vezanih za ubistvo Kenedija - događaja koji je kao nijedan drugi u modernoj američkoj istoriji pokrenuo lavinu teroja zavjere.

Ta dokumenta se nalaze zapečaćena u Nacionalnom arhivu.

Ono što se zna o "JFK dokumentima" većinom dolazi od CIA i FBI, a neki bi možda mogli da rasvijetle da li su te agencije napravile propuste i da li je bilo zavjere oko Kenedijevog ubistva.

Neimenovani zvaničnik Bijele kuće je prošle nedjelje rekao za "Politiko" da je Trampova administracija upoznata sa tim zakonom i da sarađuju sa Nacionalnim arhivom da bi se "omogući nesmetan proces u iščekivanju roka u oktobru".

Prema zakonu iz 1992. godine, dokumenta o Kenedijevoj smrti moraju u potpunosti postati javna 26. oktobra ove godine, tačno na 25-godišnjicu donošenja tog zakona.

Tramp, međutim, može da odluči i da ne bude tako. "Politiko" navodi da o ovom pitanju odluku donosi isključivo i samo predsjednik SAD.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza