Virtuelni ljekari počeli 'primati' pacijente

11.05.2017. 14:32 / Izvor: Agencije
Virtuelni ljekari počeli 'primati' pacijente

Na jugu Kalifornije nema više čekanja za zakazivanje na ljekarski pregled. Naime, virtuelni ljekari mogu da savjetuju pacijente preko pametnih telefona.

Na jugu Kalifornije nema više čekanja za zakazivanje na ljekarski pregled. Naime, virtuelni ljekari mogu da savjetuju pacijente preko pametnih telefona. Cilj tvoraca aplikacije DocOn je da medicinski stručnjaci-avatari odgovaraju na pitanja pacijenata i predlože im liječenje umjesto da odgovore traže na internetu. Smatra se da će "digitalni ljekari" biti ključni u budućnosti kako bi se stvorio zdravstveni sistem povezan sa modernim tehnologijama.

Na taj način ljekari će moći da se posvete više pacijentima sa ozbiljnijim tegobama, objašnjava Lesli Sakson, kardiološkinja i izvršna direktorka sektora Univerziteta Južne Kalifornije "Center for Body Computing".

"Za nekoliko godina, oko 80 odsto brige o pacijetima koja se danas odvija u domovima zdravlja uz zakazivanje preći će u drugi vid kontakta pacijenta i ljekara. To znači da će ljudi imati pristup zdravstvenoj zaštiti, a ja kao ekspert moći ću da se posvetim pacijentima kojima je potrebno da budu u istoj prostoriji sa lekarima", objasnila je dr Sakson.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza