Zašto djeca ne bi trebala da koriste društvene mreže?

22.05.2017. 14:08 / Izvor: Akta.ba
Zašto djeca ne bi trebala da koriste društvene mreže?

Uzmite u obzir slijedeće razloge zbog kojih djetetu treba zabraniti da otvori nalog na nekoj od društvenih mreža.

Više nije neobično da sve više roditelja dozvoljava djeci da imaju profil na društvenim mrežama. Zapravo, prosječan uzrast djece, koja imaju Facebook, Twitter, Instagram, je deset godina. Uzmite u obzir slijedeće razloge zbog kojih djetetu treba zabraniti da otvori nalog na nekoj od društvenih mreža.

1. Sumnjive osobe

Glavni razlog zbog kog djeca ne treba da budu na društvenim mrežama su sumnjive osobe koje tu imaju naloge. Pored toga što mogu da šalju privatne poruke, uhode s društvenih mreža, mogu da dođu i do ličnih podataka vašeg djeteta ukoliko mu hakuju nalog. U obzir treba da uzmete i to da je Facebook uveo opciju lociranja mjesta na kome se nalazite, što može biti opasno po vaše dijete.

2. Sadržaj za odrasle

Sigurno nećete moći da spriječite dijete da vidi sadržaj namijenjen odraslima, ukoliko mu dozvolite da otvori nalog na nekoj društvenoj mreži. Iako vaše dijete možda ne prati poznatu osobu ili bend koji dijeli sadržaj neprikladan za djecu, to ne znači da ih ostala djeca ne prate.

3. Negativan uticaj

Kada je vaše dijete izloženo različitim statusima, slikama ili video porukama, koje promovišu suprotne vrijednosti od onih za koje se vi zalažete, šta mislite koliko će to uticati na njega? Pritisak vršnjaka je veoma jak, a zbog društvenih mreža on postaje još jači, naročito kod mlađe djece koja još pokušavaju da otkriju svijet.

4. Izgubljeno vrijeme

Djeca nemaju pojam o vremenu i mogu da provedu cijli dan za kompjuterom. To je nešto što većini roditelja predstavlja problem. Na to treba obratiti pažnju i usmjeravati djecu na neke korisne aktivnosti.

5. Skretanje pažnje sa važnih stvari

Domaći zadatak vjerovatno neće biti na listi prioriteta nakon dolaska iz škole, ukoliko dijete ima mogućnost da bude na svom nalogu na nekoj od društvenih mreža. Većina djece nosi i mobilni u školu i koristi ga na času, umjesto da prati ono šta nastavnik priča.

6. Rušenje zakona

Da li ste čuli za zakon o zaštiti dječje privatnosti na internetu? Zbog njega se na svakom sajtu postavlja pitanje da potvrdite da ste stariji od osamnaest godina. Ukoliko djetetu koje nije punoletno dozvolite da napravi nalog na nekoj društvenoj mreži, taj zakon više ne važi.

7. Laka meta za maltretiranje

Ukoliko ne želite da vam dijete bude izloženo nasilju i maltretiranju, zabranite mu pristup društvenim mrežama jer su djeca danas dosta surova, a naročito preko društvenih mreža.

Svaki roditelj radi ono što misli da je najbolje za dijete. Ukoliko ste postigli dogovor i dozvolili djetetu da ima nalog na nekoj društvenoj mreži, ukažite mu na moguće opasnosti koje vrebaju, kako bi bio oprezan u dijeljenju podataka i kontaktu s drugim ljudima.

Izvor: superzena.rs

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza