Zašto su dugmići na ženskim košuljama sa lijeve strane?

05.06.2017. 13:35 / Izvor: Akta.ba
Zašto su dugmići na ženskim košuljama sa lijeve strane?

Sasvim ste sigurno primijetili da su dugmići na muškim košuljama na desnoj strani dok su na ženskim na lijevoj.

Sasvim ste sigurno primijetili da su dugmići na muškim košuljama na desnoj strani dok su na ženskim na lijevoj, a postoji nekoliko teorija zašto je tako. Mnogi historičari smatraju da se muške košulje tako kopčaju jer su u stara vremena sa desne strane muškarci nosili skriveno oružje.

Ali, drugi smatraju da je to povezano s načinom na koji su muškarci izvlačili mačeve. “Gospoda su mač nosila uvijek s lijeve strane, kako bi desnom mogli posegnuti za njim”, objašnjava Paul Keers, autor knjige “A Gentleman's Wardrobe” za Guardian.

"Da se njegova ‘jakna’ kopča s lijeve strane, drška mača možda bi se zakačila za otvor prilikom izvlačenja pa je svaki ozbiljan mačevalac tražio da se dugmići na njegovoj tunici nalaze na desnoj strani", tvrdi. Ali, šta je sa ženskim dugmićima? Jedan od razloga je, tvrdi autor, taj što su u vrijeme kad su izumljeni, u 13. stoljeću, žene nosile košulje koje su im obično zakopčavale i otkopčavale sluškinje.

Insider pak tvrdi da, s obzirom na to da su žene bebe držale u lijevoj ruci, dominantna desna ruka ostala im je slobodna. Stoga, dugmići su postavljeni na lijevu stranu, što je olakšavalo dojenje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza