999 stepenica: Ova staza za parkour izgleda kao silazak u pakao

07.06.2017. 09:07 / Izvor: hayat.ba
999 stepenica: Ova staza za parkour izgleda kao silazak u pakao

Jedno od zanimljivijih svjetskih prirodnih atrakcija su Nebeska vrata - rupa na planini Tianmen u kineskom nacionalnom parku Zhangjiajie.

Za obične smrtnike pogled na parkour stazu u Kini više nalikuje na silazak u pakao, a zanimljiv je i broj stepenica koje njome vode, gledan iz parkurašima vrlo česte 'naglavačke' perspektive - 666.

Jedno od zanimljivijih svjetskih prirodnih atrakcija su Nebeska vrata - rupa na planini Tianmen u kineskom nacionalnom parku Zhangjiajie. Do njih vodi 999 strmih i uskih stepenica, prigodno nazvanih 'Stairway to Heaven', na kojima se nalazi pravi parkuraški raj.

Riječ je o parkour stazi Skyladder dužine 300 metara, na kojoj natjecatelji svladavaju vertikalnu razliku od 150 metara i maksimalni nagib od 45 stupnjeva. Doživite arapsku turističku atrakciju iz sasvim nove perspektive.

Na nedavno održanom natjecanju najbrži u savladavanju prepreka bio je Ukrajinac koji se po 'stepenicama iz raja' spustio za minutu i 44 sekunde. Kako to otprilike izgleda, može se vidjeti u videu koji je snimio parkuraš Calen Chan. Njemu je za povratak iz raja trebalo oko dvije minute i 15 sekundi. Chan kaže da je staza fizički vrlo zahtjevna te da je na dijelovima morao usporavati.

Možda bi koju sekundu i uštedio da u ustima nije držao kameru kojom je snimio svoj spust.Osim brzine, parkuraši su na stazi Skyladder imali priliku pokazati i svoju vještinu na pojedinim preprekama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza