Imate li ove simptome? Ako da, odmah liječniku!

24.07.2017. 09:59 / Izvor: hayat.ba
Imate li ove simptome? Ako da, odmah liječniku!

Liječnici ističu u kojim slučajevima treba hitno požuriti liječniku, a u kojima vaši simptomi mogu pričekati da ih procijeni netko stručniji od vas.

Medicinske informacije nikad nisu bile dostupnije nego u internetsko doba, a to često rezultira i povećanjem broja hipohondara koji na temelju nekoliko općenitih simptoma zaključuju da imaju fatalnu bolest. Liječnici pozivaju na oprez u slučaju tih "samodijagnozama" te ističu u kojim slučajevima treba hitno požuriti liječniku, a u kojima vaši simptomi mogu pričekati da ih procijeni netko stručniji od vas.

1. Iznenadne promjene u govoru

Počne li osoba zamuckivati, imati teškoća u izgovaranju riječi ili naprosto frrljati - to je česti simptom neurološkog ispada, primjerice moždanog udara. U takvim je slučajevima nužno odmah reagirati, jer se može ponoviti udar ili pak smanjti nastala šteta. Simptomi koji se obično nadovezuju su vrtoglavica, poteškoće podizanja jedne od ruke, zbunjenost...

2. Utrnuli ud bez ikakvog očiglednog razloga

To se stanje još naziva i periferlnom neuropatijom, a opisuje grupu simptoma koji mogu obuhvatiti živce izvan mozga i kralježnice. Ako osjećaj utrnutosti i obamrlosti ne prolazi ni nakon razgibavanja, otiđite liječniku da što prije otkrije uzrok, koji može biti od embolije do neurološke bolesti.

3. Iznenadna i probijajuća glavobolja koja ne popušta

Ako se taj simptom javio nakon teškog fizičkog iscrpljivanja, a popraćan je kašljanjem - može biti znak krvarenja u mogu. Drugi simptomi uključuju ukočen vrat, poteškoće u govoru, gubitak svijesti...

4. Crne mrlje ispod očiju

Jave li se mrlje na površini kože ispod očiju nakon povraćanja ili proljeva, tada se vjerojatno radi o ozbiljnom slučaju dehidracije koji se jedino može liječiti infuzijom. U druge simptome spadaju neobjašnjiv umor, zbunjenost, prestanak mokrenja, slab i ubrzan puls.

5. Snažna bol u prsima/čeljusti/ramenu/leđima

Podmukla i probadajuća bol koja ne prolazi uz osjećaj slabosti jedan je od najočitijih predznaka infarkta.

6. Povraćanje nakon udarca u glavu

Težak udarac ili ozbiljna povreda glave zahtijeva brzi pregled liječnika kako bi se smanjio rizik oštećenja mozga. Ako se nakon traume javlja nesvjestica, gubitak sluha, povraćanje, dvostruke slike, krvarenje iz nosa ili uha te gubitak pamćenja - požurite na hitnu!

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza