Znate li se opustiti i odmoriti?

22.12.2017. 09:56 / Izvor: hayat.ba
Znate li se opustiti i odmoriti?

Naš živčani sustav se dijeli na centralni i autonomni živčani sustav. Autonomni pak na simpatički i parasimpatički.

Naš svakodnevni užurbani ritam ostavlja nam malo vremena za dobar i kvalitetan odmor. No, odmor je zaista neophodan i treba ga uzeti za ozbiljno. Zašto? Naše tijelo savršeno funkcionira kada je uravnoteženo, ali stres i nakupljeni toksini u tijelu stvaraju neravnotežu tjelesnih sustava te bolesti. Kvalitetan odmor je od velikog značaja za otklanjanje toksina iz tijela, revitalizaciju cijelog organizma, za naše fizičko i psihičko zdravlje.

Vrlo je važno naučiti se potpuno opustiti. Ako nismo opušteni, a 'odmaramo se', odnosno sjedimo pred tv-om ili u kafiću ili idemo spavati kad smo iznutra još napeti – nećemo se uspjeti odmoriti i revitalizirati. Ali ako to isto činimo potpuno opušteni iznutra, napunit ćemo se energijom i bolje osjećati.

Naš živčani sustav se dijeli na centralni i autonomni živčani sustav. Autonomni pak na simpatički i parasimpatički. Ova dva sustava su vrlo važna za našu psihofizičku uravnoteženost, revitalizaciju i odmor. Stres aktivira simpatičku stranu autonomnog živčanog sustava i izaziva lučenje hormona stresa, adrenalina i kortizola, prenosi E-žena.

Simpatički živčani sustav skreće krvotok u velike mišiće – tijelo misli da mora pobjeći od nečega ili se boriti protiv nečega; to je tzv. reakcija 'bijeg ili borba'. Svi smo doživjeli taj učinak: suha usta, motorička nadraženost, znojenje, bljedilo, povećane zjenice, nesanica.

Probavni i imunološki sustav privremeno se isključuju. Ako stres potraje kroz dulje vrijeme, bit ćemo iscrpljeni. Naš moderni stil života izaziva stalnu aktivaciju tog simpatičkog živčanog sustava, a daje malo mogućnosti za aktivaciju parasimpatičkog živčanom sustavu, koji izaziva upravo suprotan učinak – krv teče kroz probavni sustav i druge nemišićne organe.

Parasimpatički sustav  se aktivira u opuštenom stanju. Kako aktivira krvotok da cirkulira ravnomjerno po svim dijelovima tijela, svim organima, i na taj način pomaže da se tijelo obnavlja, revitalizira, oslobodi od toksina. Kada smo opušteni i disanje nam je duboko i smireno, što znači da tijelo prima veću količinu kisika, koji je važan za sve funkije u tijelu i izmjenu tvati u organizmu. Manjak autonomne parasimpatičke aktivacije dovodi do loše probave, te do slabijeg funkcioniranja organa. Takvo produženo stanje može dovesti do raznih oboljenja organa, imunološki sustav bude oslabljen pa se lakše razbolimo, krvožilni sustav postane preopterćen, dolazi do nakupljanja toksina i masnih naslaga u tijelu.

Kako se opustiti i odmoriti?

Za početak, dobro je nekoliko puta duboko udahnuti. Disanje je usko povezano sa našim emotivnim i mentalnim stanjem. Kada smo opušteni disanje nam je sporo i duboko, a kada smo uznemireni disanje nam je ubrzano i plitko. Ovo možemo i okrenuti u našu korist tako da svjesno dišemo duboko i sporo – automatski će se i naš um i emocije smiriti. Pokušajte!

Šetnja prirodom, na suncu je također dobar način da se opustite. Istovremeno svjesno dišite duboko, a sunce će pomoći da se počne izlučivati hormon sreće – serotonin.

Vježbe istezanja, masaža – također nam mogu pomoći da se opustimo. Stresna stanja i konstantna aktivnost simpatičkog sustava uzrokuju grčenje mišića tijela jer su stalno u stanju pripravnosti. Laganim istezanjem mišića uz svjesno i duboko disanje pomaže da se opustimo.

San je također neophodan, ali je važno leći i zaspati opušten. Za vrijeme sna se luči hormon melatonin, koji je zaslužan za obnavljanje stanica u tijelu, revitalizaciju, regeneraciju, pomlađivanje. I također je parasimpatička djelatnost na snazi!

Meditacija  na mantru (bez koncentriranja) pomaže da se potpuno psihofizički odmorimo i opustimo kao za vrijeme najdubljeg sna, a pri tom smo potpuno svjesni okoline. Za vrijeme meditacije se aktivira parasimpatički sustav te povećava lučenje serotonina i melatonina za čak 300%. Vrijedi pokušati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza