Zašto je bilijarski sto zelene boje?

12.01.2018. 10:17 / Izvor: Nezavisne novine
Zašto je bilijarski sto zelene boje?

U nekim varijacijama ove igre cilj je bio da se obore mete u obliku kupe ili da se lopta provuče kroz niz lukova i klinova.

Postoje i stolovi za bilijar koji imaju podlogu drugačije boje, ali se najčešće viđaju oni sa zelenom podlogom. Ova činjenica ima istorijski uzrok.

Naime, igra koja je bila veoma slična današnjem bilijaru, odnosno današnjem kriketu, igrala se na travi. Igrala se nekom vrstom štapa, ali je imala nekoliko varijacija. U svakom slučaju cilj igre bio je da se lopta vodi štapom i da se ispoštuju sva pravila.

U nekim varijacijama ove igre cilj je bio da se obore mete u obliku kupe ili da se lopta provuče kroz niz lukova i klinova.

Ova igra se igrala tokom 14. vijeka, a najčešće su je igrali plemići i kraljevske porodice. Upravo je zbog njih ova igra premještena u zatvoren prostor, kako bi se igrači zaštitili od različitih vremenskih nepogoda, ali i radoznalih pogleda mještana.

Prema prvim istorijskim činjenicama i podacima, koji nisu najjasniji i najpouzdaniji, ali ne postoji način da se utvrdi tačnost, Francuzi su prvi ovu igru premjestili sa trave – na sto.

Istorijski spisi pokazuju da je prvi bilijarski sto napravljen 1470. godine i to za kralja Luja XI. Ono što se vremenom mijenjalo u odnosu na prvobitni izgled stola jesu gumeni branici i rupe, koje su naknadno dodavane.

A zelena podloga po kojoj se igra bilijar predstavlja sjećanje na izvornu igru, koja je preteča bilijara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza