Evo zašto je važno imati hobi

03.07.2018. 13:56 / Izvor: Akta.ba
Evo zašto je važno imati hobi

Mnogi smatraju kako je hobi aktivnost u kojoj uživaju samo osobe koje imaju višak slobodnog vremena ili osobe koje vode mirniji život.

Mnogi smatraju kako je hobi aktivnost u kojoj uživaju samo osobe koje imaju višak slobodnog vremena ili osobe koje vode mirniji život.

Međutim, zaposleni i oni koji su često pod stresom te imaju jako malo vremena za sebe – hobi trebaju više od bilo koga drugog. Hobiji imaju značajan utjecaj na život pojedinca, mentalno zdravlje i  osjećaj zadovoljstva. Donosimo vam razloge zbog kojih je vrijeme za hobi najboljeuloženo vrijeme u danu.

Pomaže u oslobađanju od stresa

Ovo je jedan od najvažnijih razloga zašto vam je potreban hobi! Život pun stresa traži neki oblik razbibrige, pomoću kojeg ćete zaboraviti na brige i probleme te se fokusirati na sebe. Hobi je poput ostrva na koji možete pobjeći kako biste se odmorili od svakodnevnice!

Hobiji vas čine zanimljivijom osobom

Ukoliko dane provodite u kancelariji i na repertoaru vam je samo posao, moglo bi vam ponestati tema za razgovor u društvu. Hobiji ne samo da čine vaš život zanimljivim, nego i vas čine zanimljivijom osobom drugim ljudima. Posebno ako se bavite neuobičajenim hobijem.

Prilika da se povežete sami sa sobom, ali i s drugim ljudima

Hobi, za razliku od posla, pažnju usmjerava na vas. Koji god hobi da odabrali – u fokusu su vaše ruke, kreativnost, disciplina, snaga… Hobi vam omogućava da se povežete sami sa sobom, ali pritom upoznate i druge ljude sličnih interesa, prenosi Lifehack.

Hobi vam otvara nove mogućnosti

Hobi unosi dašak svježine u vaš život, postavlja nove izazove te pruža mogućnost promjene karijere. Mnogi poduzetnici i obrtnici svoj su hobi s vremenom pretvorili u profesiju.

Održavaju vaš duh mladim

Pravi rezultati hobija mogli bi se pokazati tek u kasnijoj životnoj dobi, kada ćete vidjeti koliko su vam prethodna četiri razloga otvorila mogućnosti i naučila vas novim stvarima.Ispušni ventil, socijalizacija i svojevrsna introspekcija – uvijek će imati svoje mjestu u vašem životu i to zahvaljujući hobiju!

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza