Prevencija: Pet jednostavnih stvari koje će zaštiti srce i krvne sudove

19.09.2018. 09:18 / Izvor: hayat.ba
Prevencija: Pet jednostavnih stvari koje će zaštiti srce i krvne sudove

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), kardiovaskularne bolesti su uzrok 30% smrtnih slučajeva širom svijeta.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), kardiovaskularne bolesti su uzrok 30% smrtnih slučajeva širom svijeta. Paradoks je što je moguće zaštititi se od ovih bolesti – pa čak i bez lijekova, samo kvalitetnom prevencijom.

Ne treba vam značajno vrijeme ili novac. Sve što je potrebno su znanje i želja. Otkrićemo vam nekoliko načina koji će maksimalno poboljšati kvalitet vašeg života i očuvati zdravlje kardiovaskularnog sistema.

1. Ravnoteža rada i odmora

Pokušajte ne samo da efikasno radite, već i da se efikasno odmorite. Spavanje zdrave osobe treba da bude između šest i osam sati. I nakon naporne radne sedmice, dajte sebi priliku da se opustite i uključite samo u ono što vam donosi fizičko i moralno zadovoljstvo. To može biti joga, meditativna praksa, masaža ili aerobik. Ovo će vam pomoći da ubuduće bolje reagujete na stresne situacije.

2. Recite ne lošim navikama

Pušenje je jedna od loših navika koja najviše utiče na rad srca i krvnih sudova. Dakle, pušenje povećava vjerovatnoću infarkta miokarda za više od dva puta. Istovremeno, godinu dana nakon odbacivanja ove štetne navike, rizik od srčanih bolesti se smanjuje za pola.

3. Jedite pravu hranu

Uključite u svoju svakodnevnu ishranu dijetalne proizvode koji uklanjaju holesterol u krvi. Brokula, repa, šljiva, špinat, jagode – sve ovo samo doprinosi jačanju krvnih sudova i pomaže u izbjegavanju blokade arterija. Takođe, nemojte zaboraviti da koristite Omega-3, koje se nalaze u orasima, lanenim sjemenkama i ribama. Ovo će smanjiti nivo holesterola u vašem tijelu i sprečiti stvaranje krvnih ugrušaka. Pokušajte da jedete dovoljno svježeg povrća i voća – u obliku svježe cijeđenih sokova i takođe pripremite zdravu hranu bez viška masti.

4. Bavite se sportom redovno

Sport je potreban ne samo za lijepo tijelo, već i za zdravo srce. Redovni treninzi će vam pomoći da povećate tonus mišića i spriječite višak kilograma, što je faktor rizika za bolesti kardiovaskularnog sistema. Zbog fizičkog opterećenja, srčani mišić će se brzo prilagoditi opterećenju, a vi ćete postati jači. Čak i ako treninzi nisu uključeni u vaše planove, dnevna jutarnja gimnastika i fleksibilni način života su minimalni neophodni uslov za podršku zdravlju kardiovaskularnog sistema.

5. Ljekarski pregled

Nemojte zanemariti ljekarski pregled – pokušajte da povremeno posjetite svog doktora. Čak i ako brzo ne uspijete da promijenite svoje navike, odmah možete saznati da li imate rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza