Koje su to posljedice upotrebe moderne tehnologoje?

19.09.2018. 09:50 / Izvor: Akta.ba
Koje su to posljedice upotrebe moderne tehnologoje?

Sasvim je izvjesno da li mobitel zrači, jer je to i osnova njegovog funkcioniranja.

Iako su mnogobrojna istraživanja o opasnosti upotrebe mobilnih telefona ukazala, ali ne i dokazala njihovu štetnost, ipak je malo onih koji se obaziru na detaljne analize. Međutim, iz britanskog “National Radiological Protection Board” (NRPD) i dalje upozoravaju na njihovu štetnost, te pozivaju ljude da poduzmu sve moguće mjere predostrožnosti. To bi se u praksi odnosilo na što manju izloženost djece, ali i ostalih potencijalno rizičnih grupa mobilnim telefonima i njihovom zračenju, potencijalno opasnom za zdravlje.

Iz NRPB-a kažu da su svjesni nepostojanja pravih i čvrstih dokaza o štetnosti zračenja mobilnih telefona, ali i same indicije da su oni opasni za naše zdravlje trebale bi potaknuti ljude na što veću opreznost prilikom njihova korištenja. Možda ni sami nismo svjesni da bi zračenje mobitela moglo na nas ostaviti posljedice kojih ne bismo bili svjesni sada, ali bi nas mogle pogoditi u budućnosti.

Studija vrijedna 27 miliona dolara

Kompanija “Wireless Technology Research”, izradila je studiju o zračenju mobilnih telefona, vrijednu čak 27 milijuna dolara. Time su naučnici željeli srušiti nagađanja i pretpostavke o štetnom uticaju mobitela na zdravlje čovjeka. Istraživanje je pokazalo jasnu vezu između zračenja, koje mobilni telefoni emitiraju i malog povećanja u broju tumora mozga, povećanja ćelija u mikronukleusu ljudske krvi i podjelu DNK kod štakora. Tako je, prema riječima direktora ove kompanije, potvrđeno da zračenja mobilnih telefona mogu izazvati genetske poremećaje. No, treba li ovo istraživanje prihvatiti tek tako, zdravo za gotovo?

S druge strane, u “Medicinskom glasniku Nove Engleske” objavljena je studija koja se bavila pitanjima povezanosti mobilnih telefona i pojave tumora na mozgu. Ova neovisna studija je anketom obuhvatila 2500 osoba liječenih u američkim bolnicama. Od toga 782 oboljela imala su tumor na mozgu. Zaključak studije se ne slaže sa teoretičarima izuzetne štetnosti mobitela po zdravlje korisnika. Ni ova studija  nije dokazala da upotreba mobilnog telefona nema utjecaja na povećani rizik od dobijanja tumora.

Naravno da zrači

Ipak, sasvim je izvjesno da li mobitel zrači, jer je to i osnova njegovog funkcioniranja. Radio-valovi se već decenijama koriste za prijenos informacija, pa tako i glasovnih informacija. Radi se o valovima iz spektra elektromagnetskog zračenja, koji se šire brzinom od oko 300.000 km/s, a oni koji se koriste u mobilnoj telefoniji zauzimaju frekventni opseg od 450 – 2200 MHz.

Mobiteli funkcioniraju na sličnom principu kao i mikrovalna pećnica i griju mozak. Naprimjer, oni zrače dva do tri puta snažnije u liftu od rostfraja, i u automobilu nego na ulici, što može imati posljedice na zdravlje. Ali, kako je riječ o relativno novim tehnologijama, sve posljedice još nam nisu poznate, pa bi bilo poželjno umjesto opasnosti, upotrebljavati termin potencijalna opasnost.

Zagrijavanje tkiva je osnovni biološki efekat elektromagnetnih polja na visokim frekvencijama. Problem visokih frekvencija svodi se na činjenicu da organi ljudskog tijela na tim frekvencijama, zavisno o svojim električnim osobinama, postaju prijemne antene i značajno apsorbiraju elektromagnetsku energiju, koja tada postaje izvor topline u tijelu. Prema nekim istraživanjima, temperaturni porast od 0,3 Celzijusa smatra se pragom pri kojemu hipotalamus, inače dio mozga koji je odgovoran za regulaciju tjelesne temperature, inicira aktivnosti poput proširenja krvnih žila, povećanja protoka krvi, isparavanja znojenjem i slično.

Zračenje i telefona i bazne stanice je, neionizirajuće. To znači da ono nema snage za razbijanje hemijskih veza između molekula i oštećivanja ćelija bioloških organizama, što mogu npr. X-zraci kod Rendgen aparata.

Opasnost ili lukava strategija

Baveći se istraživanjem zračenja mobitela, naučnici su ustanovili i da većina današnjih mobilnih telefona imaju maksimalni nivo zračenja 2 W, i prema SAR-u spadaju u tzv. klasu 4. (SAR- Specific Apsorption Rates je pouzdana međunarodno priznata mjera, koja služi za mjerenje količine radiofrekvencije koja se izražava u broju wata zračenja po kilogramu moždane mase, a američke telekomunikacije su prihvatile 1.6 W/kg za prihvatlljivu mjeru SAR nivoa.) Praksa je pokazala još jednu zanimljivu činjenicu – u kvalitetnijim GSM mrežama; njihovo zračenje ne prelazi ni 0,2 W. Mobitel najviše zrači u područjima slabije pokrivenosti GSM signalom, u trenutku uspostavljanja veze.

Također, upotreba hands-free seta trebala bi opasnost još više smanjiti, jer se izvor zračenja direktno udaljava od glave. No, pojedini istraživači su u testovima došli do rezultata da hands-free setovi zrače čak 3 puta više, što se pravdalo analogijom sa povećanim zračenjem slušalica.

Bez obzira što se još uvijek ne zna prava istina o zračenju mobitela, ipak se preporučuje korištenje fiksne telefonske mreže umjesto mobilne, kada god ste u mogućnosti, te smanjenje vremena razgovora koje obavljate sa mobilnog telefona. Kod kupovine telefona treba voditi računa o onima sa integriranom antenom koji su pokazali manji SAR nivo, kao i modela koji rade na nižim frekvencijama. Uz to, savjet je i da telefon držite što dalje od glave za vrijeme upotrebe. Osobe koje bi se trebale posebno paziti i što manje izlagati zračenju (ne samo mobitela) su trudnice, djeca, bolesnici i osobe sa ugrađenim pace-makerom.

Zbog mobitela niko više ne pamti

Prema rezultatima jednog obimnog i višegodišnjeg istraživanja, u svijetu je prisutna nagla ekspanzija ljudi nesposobnih zapamtiti jednostavne stvari. Čak četvrtina ispitanika rekla je da se ne može sjetiti broja fiksne telefonske linije, a dvije trećine nije se moglo sjetiti rođendana više od troje prijatelja ili rođaka. U tehnologiju upućeni mladi pokazali su lošije rezultate nego stariji naraštaji. Mlađi od 30 godina sjetili su se manje rođendana i brojeva nego oni stariji od 50 godina. Dvije trećine njih reklo je da se za važnije datume oslanja na podatke pohranjene u mobitelima ili drugim telefonskim uređajima.

Pčele "zaboravljaju" put do košnica

Naučnici iznose teoriju da je zračenje mobilnih telefona i drugih visokotehničkih uređaja moguć odgovor na jednu od bizarnijih zagonetki koje su se ikada dogodile u prirodnom svijetu – iznenadan nestanak pčela.

U proljeće ove godine britanski pčelari su obavijestili javnost i naučnike da ova pojava – koja je poočela u SAD-u a potom se proširila na kontinentalnu Evropu – pogađa i njih.

Teorija je da zračenje mobilnih telefona interferira s navigacijskim sistemima pčela, sprečavajući pčele da pronađu put natrag do svojih košnica. Koliko god se činilo nevjerovatnim, sada pokazuju i dokazi koji to potvrđuju.

Takozvani Poremećaj raspada kolonije (Colony Collapse Disorder, CCD) događa se kada stanovnice košnice iznenada nestanu, ostavljajući samo kraljicu, jajašca i nekoliko nezrelih radilica. Nestale pčele nikada ne bivaju pronađene. Paraziti, divlje životinje i druge pčele, koje u normalnim okolnostima opljačkaju med i pelud što preostanu nakon smrti kolonije, odbijaju da se približe napuštenim košnicama.

Zvona na uzbunu prvi put su se oglasila u SAD-u prošle jeseni, i CCD je dosad pogodio pola svih američkih saveznih država. Smatra se da je Zapadna obala  ostala bez 60 posto svoje komercijalne populacije pčela, dok ih je na istočnoj obali nestalo 70 posto.

Implikacije širenja CCD su alarmantne u svijetu. Jer ne treba zaboraviti da većina svjetskih poljoprivrednih biljaka zavisi od oprašivanja koje vrše pčele. Albert Einstein je jednom rekao da kad bi pčele nestale, “čovjeku bi ostale samo četiri godine života”.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza