Dosadni kućanski poslovi odlični su za mentalno zdravlje

25.12.2012. 00:09 / Izvor: Metro-portal
Dosadni kućanski poslovi odlični su za mentalno zdravlje

Kuhanje, peglanje, čišćenje, pranje te ostali kućanski poslovi mogu značajno smanjiti rizik od demencije i Alzheimerove bolesti.

 

Proteklih godina brojne studije pokazale su da umjereno vježbanje, plivanje ili trčanje kod starijih osoba smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti te drugih oblika demencije. No ako slučajno nemate snage, želje, volje i kondicije za te fizičke aktivnosti nemojte očajavati jer su znanstvenici ustanovili da obični kućanski poslovi postižu iste rezultate.

Naime, znanstvenici jedne sveučilišne bolnice zatražili su od 716 volontera, prosječne dobi od 82 godine, da tri godine nose mali uređaj koji bilježi njihovu svakodnevnu aktivnost. Prije početka eksperimenta svi volonteri su morali riješiti test dizajniran za mjerenje kognitivnih funkcija, poput pamćenja i razmišljanja.

Tri godine poslije, od Alzheimera je obolio 71 volonter, a istraživači kažu da su rezultati studije pokazali da najmanje aktivni ispitanici imaju dvostruko veću šansu da se kod njih razvije neurodegenerativna bolest.

"Naša studija pokazuje da vježbanje, ali i ostale dnevne aktivnosti poput kuhanja, pranja posuđa i čišćena imaju direktnu vezu sa manjim rizikom od Alzheimerove bolesti. Ovi rezultati neka budu poticaj starim ljudima, koji ne mogu raditi formalne vježbe, da budu aktivniji u svakodnevnom životu", rekao je dr. Aron Buchman, voditelj studije.

Prema svjetskim zdravstvenim podacima jedna od tri osobe preko 65 godina oboljet će od nekog oblika demencije. No, liječnici tvrde da se redovitom fizičkom aktivnošću rizik može smanjiti i do 45 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza