Prekomjerna težina u trudnoći povezana s rizikom porođajnih komplikacija

Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Prekomjerna težina u trudnoći povezana s rizikom porođajnih komplikacija

Trudnice koje dobiju više na težini od preporučenog mogu povećati izglede za ozbiljne porođajne komplikacije, pokazalo je američko istraživanje koje je obuhvatilo više od pola miliona poroda.

18.03.2019. 00:00 / Izvor: HINA

Trudnice koje dobiju više na težini od preporučenog mogu povećati izglede za ozbiljne porođajne komplikacije, pokazalo je američko istraživanje koje je obuhvatilo više od pola miliona poroda.

Trudnice koje su dobile devet ili više kilograma iznad preporučenog porasta težine imaju značajno veće rizike tokom porođaja od zatajenja srca, vrlo visokog krvnog tlaka i potrebe za transfuzijom ili respiratorom, navode znanstvenici u radu objavljenom u časopisu Obstetrics & Gynecology.

Znanstvenici su istraživanjem obuhvatili porode u gradu New Yorku.

"Uočavamo ogromni porast mortaliteta rodilja u ovoj zemlji i kad proučimo faktore rizika na koje se može uticati - to je težina u trudnoći koja se može mijenjati tokom čitave trudnoće", kaže voditeljica studije Marissa Platner s medicinskog fakulteta Emory u Atlanti u Georgiji.

U 2009. Nacionalna medicinska akademija izmijenila je preporuke dobivanja na težini u trudnoći na temelju indeksa tjelesne mase trudnica prije trudnoće.

Žene s normalnim indeksom u rasponu od 18,5 do 24,9  trebale bi dobiti 11 do16 kilograma u trudnoći. One s indeksom tjelesne mase ispod 18,5 trebale bi dobiti 12 do 18 kilograma. Žene koje su imale prekomjernu tjelesnu težinu prije trudnoće trebale bi dobiti manje na težini - od 7 do 11 kilograma za one s indeksom tjelesne mase između 25 i 29,9  i samo 5 do 9 kilograma za one s indeksom većim od 30.

Gotovo polovina svih trudnica u SAD-u dobije više na težini od preporučenog a posebno one koje su bile pretile prije trudnoće, upozoravaju znanstvenici.

"Doista je važno uravnotežiti prehranu i vježbanje prije trudnoće a potom i tokom trudnoće, to je jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti kako biste uticale na ishod vaše trudnoće.", ističe Platner.

Za potrebe istraživanja tim je analizirao 515.148 porođaja od 2008. do 2012. u New Yorku.

Četvrtina žena dobila je na težini manje od preporučenog, jedna je trećina dobila onoliko koliko je bilo prepručeno, jedna trećina 0,5 do 8,5 kilograma više od preporučenog i osam posto više od devet kilograma iznad preporučenog.

Dvije skupine s prekomjernim porastom težine tokom trudnoće imale su veće stope porođajnih komplikacija. Primjerice te su žene imale gotovo četiri puta veće izglede za srčane komplikacije tokom porođaja i 2,5 puta veće izglede da završe na respiratoru.

"Uočili smo porast komplikacija u svim skupinama koje su dobile previše u trudnoći bez obzira na težinu prije trudnoće", kaže Platner.

"Mnogi se liječnici fokusiraju na dobivanje na težini trudnica koje su prije trudnoće bile pretile, no važno je sa svima razgovarati o dobivanju na težini a ne prelaziti preko toga zbog toga što su prije trudnoće bile mršave.", dodaje.

Žene koje su prije trudnoće bile ispod normalnog indeksa tjelesne mase imale su najveći rizik da dobiju na težini više nego što je preporučeno. Najveći rizik za porođajne komplikacije bio je za žene koje su prije trudnoće bile pretile.

Platner i njen tim istražuju najbolje načine da se sa ženama razgovara o prehrani i vježanju tokom trudnoće. Primjerice, zdravo povećanje težine u trudnoći osigrava se s dodatnih 250 kalorija dnevno, kaže ona.

"Zdrava prehrana koristi i trudnici i bebi.", kaže dr. Sarka Lisonkova sa sveučilišta British Columbia u Vancouveru koja nije bila uključena u istraživanje.

"Trudnoća je snažna motivacija za početak i održavanje zdravog načina života, uključujući i uravnoteženu prehranu s mnogo voća i povrća", kaže Lisonkova i dodaje da bi se "taj način života trebao nastaviti i nakon trudnoće."

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza