Potpuno rješenje ugradnje

Kako nastaju RASCO kompozicije na vozilima

15.03.2024 14:14:54
rasco bh

Potpuno rješenje ugradnje RASCO uređaja na vozilo, po principu "ključ u ruke"

Jedna od usluga koju RASCO osigurava svojim kupcima je potpuno rješenje ugradnje RASCO uređaja na vozilo, po principu „ključ u ruke“.

Kada dođe vrijeme za ugradnju, dostupno je gotovo sve: od opremanja lakih privrednih vozila malim snježnim plugovima do kompleksnih ugradnji 12-metarskih kosilica na traktore od 7 tona ili kompozicija za zimsko održavanje koje čine dva snježna pluga ukupne širine 7 metara te posipača s pripadajućim hidrauličkim nadogradnjama.

Sve to radi RASCO tim nadogradnji: izmjere i procjene vozila, konstrukciju prihvata na vozilo i ugradnju RASCO uređaja na vozilo kupca. Konstrukcije uključuju međuprihvat koji će povezati vozilo s RASCO uređajem: kamionske i traktorske ploče, podšasije za posipače, okviri za ugradnju bočnih kosilica na traktore, hidraulički priključci i dr.

Među prvima na Balkanu: tehnologija 3D skeniranja vozila

U radu se koriste svi dostupni alati za konstruisanje i skiciranje nadogradnji na šasijama, uključujući i 3D skener. 3D skener služi za vrlo precizno skeniranje i mjerenje pojedinih dijelova traktora ili kamiona.

Ovaj proces najlakše je uporediti s magnetnom rezonancom, jer skeniranje vozila u realnom vremenu projektuje detaljan ‘kostur’ šasije vozila na računar. Nakon odrađenog 3D skeniranja puno je preciznije i učinkovitije konstruisati potreban prihvat za RASCO uređaj, kao i sve ostale nadogradnje potrebne vozilu. Krajnji rezultat su prihvati i nadogradnje koje odlično odgovaraju vozilu kojem su namijenjene, dok za krajnjeg kupca to znači još veću učinkovitost, dugotrajnost i sigurnost njegove kompozicije za održavanje. Uz navedene benefite, 3D skeniranje uveliko ubrzava i olakšava cijeli proces konstruisanja prihvata i svih popratnih nadogradnji za RASCO mašine.

Proces nadogradnje mogu podijeliti u dva dijela: kada je o vozilu poznato sve i kada se o vozilu zna malo ili vrlo malo. Kod posljednjeg je sam proces nadogradnje značajno duži jer se moraju uzeti sve potrebne mjere kako bi se napravila konstrukcija prihvata na vozilo, nakon toga slijedi proizvodnja, a tek potom montaža na vozilo, kaže rukovodilac prodaje u BiH Boris Obradović

Kompleksne ugradnje bočnih kosilica

U RASCO-u ističu kako ne mogu niti jedan projekt izdvojiti kao teži ili lakši, jer svaki kupac i svako vozilo ima svoje zahtjeve koje moraju poštovati. No, slažu se da je najkompleksnija ugradnja RASCO bočnih kosilica na traktore jer to zahtijeva složenu konstrukciju, proizvodnju i montažu okvira koji „okuje“ cijeli traktor.

Za taj posao moramo imati traktor u fabrici i na temelju njega konstruišemo okvir za prihvat kosilice. U ovom poslu nam je od velike važnosti 3D skener koji nam je proces mjerenja vremenski skratio, a preciznost mjerenja višestruko povećao, istaknuo je Boris Obradović.

RASCO: sertifikovani nadograditelj kamiona i Unimoga

Kompleksnom procesu nadogradnji pomaže RASCO-v status sertifikovanog nadograditelja za brojne poznate šasije vozila. Status omogućuje uvid u sve procese koje je potrebno  poštovati prilikom ugradnje RASCO uređaja na vozilo, a kupcu je garancija da je svaka nadogradnja na vozilu napravljena prema pravilima struke i uputstvu proizvođača šasija.

Potpuno rješenje za zimsko održavanje prometnica, rješenje za održavanje kanala ili ugradnja posipača na kamion tek su mali dio bogatog portfolija projekata kojim se RASCO tim nadogradnji vozila svakodnevno bavi. A znamo koliko je važno da svaki uređaj za održavanje u kompletu s vozilom radi učinkovito, sigurno i sa što većim uštedama. Zato se prepustite RASCO stručnjacima koji će vam to i osigurati.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Auto, moto i nautika