Pametne zgrade je program za povećani komfor stanara i efikasno djelovanje sustava zgrade

30.05.2022 07:56:07
Solar SMART-HOME pametne zgrade

Pametne zgrade su zgrade koje su kontrolirane sustavom automatizacije.

Pametne zgrade su zgrade koje su kontrolirane sustavom automatizacije. Automatizacija zgrade je automatsko centralizirano upravljanje grijanjem, klimatizacijom, ventilacijom, osvjetljenjem i ostalim sustavima zgrade kroz sustav upravljanja zgradom ili kroz sustav automatizacije zgrade. Zadatak automatizacije zgrade je povećani komfor stanara, efikasno djelovanje sustava zgrade, smanjena potrošnja energije i duži životni vijek instalacija.

Automatizacija zgrade primjer je distribuiranog sustava kontrole to jest računalnog umreženja električnih uređaja namjenjenih za praćenje i upravljanje mehaničkim, sigurnosnim i vatrogasnim sustavima te sustavima za osvjetljenje, grijanje, klimatizaciju i ventilaciju zgrade.

Sržne funkcionalnosti sustava automatizacije zgrade održavaju klimu zgrade unutar navedenih raspona, osvjetljavaju sobe na temelju rasporeda boravka ljudi u sobi, prate rad uređaja i njihove kvarove u svim sustavima, te obavještavaju osoblje zaduženo za održavanje o kvarovima. Sustav automatizacije zgrade trebao bi smanjiti troškove korištenja energije i održavanja naspram ne kontroliranih zgrada. Većina poslovnih i industrijskih zgrada nakon 2000. godine sadrže sustav automatizacije. Puno starih zgrada adaptirano je novim sustavima automatizacije koji su uglavnom financirani energetskim uštedama te uštedama zbog pravodobnog otkrivanja kvarova.

"Smart ready" je nivo automatizacije zgrade ili kompleksa zgrada, gdje se na nivou zajedničke infrastrukture implementiraju pametni uređaji, što podrazumijeva ugradnju sistema pametnog interfona sa integrisanom kontrolom pristupa, automatizaciju rasvjete, nadzorni sistemi i slično…

Ovaj nivo automatizacije predviđa ugradnju multifunkcionalnog smart home kontrolera u stanove, kako bi stanovi imali osnovne funkcije pametnog stana i kako bi bili u potpunosti integrisani u sistem pametne zgrade. Ostale funkcionalnosti smart home sistema u stanu mogu da budu implementirane po želji kupca svakog stana, u toku izgradnje ili naknadno, o čemu ćemo više govoriti dalje u tekstu.

Solar SMART-HOME d.o.o. Živinice je tim iskusnih stručnjaka koji svoju ekspertizu i energiju reflektuju na vas i vašu kompaniju, dajući joj ono što je nedostajalo da postignete sve željene ciljeve. Preko 100 uspešnih projekata i 50 kompanija koje su osetile prednosti saradnje sa našim timom govore više o nama od nas samih.

Poznajući poslovno okruženje u regionu i negujući odlične partnerske odnose sa vodećim svetskim kompanijama iz oblasti, strategija kompanije postupno i temeljno adresira svaki aspekt saradnje sa klijentom, pružajući mu najbolje iz regiona i svijeta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Digitalni kutak