Vodič za kupovinu: Motorna pila

08.09.2015 11:11:51
Vodič za kupovinu: Motorna pila

Planirate da kupite svoju sledeću, ili možda svoju prvu motornu pilu? Kakav god posao da Vas čeka, budite sigurni da postoji Husqvarna motorna pila koja će vam pomoći u radu.

Planirate da kupite svoju sledeću, ili možda svoju prvu motornu pilu? Kakav god posao da Vas čeka, budite sigurni da postoji Husqvarna motorna pila koja će vam pomoći u radu. Evo nekoliko brzih savjeta koji će Vam pomoći da odaberete odgovarajući model za vaše potrebe.

Moderne motorne pile su pažljivo dizajnirane da zadovolje radno okruženje, radne zadatke i korisnika. Dakle, prije nego što pođete da posjetite svog lokalnog Husqvarna prodavca preporučujemo da postavite sebi nekoliko kontrolnih pitanja. Kada utvrdite kakve poslove će raditi vaša motorna pila, biti će vam mnogo lakše da odaberete pravi tip i veličinu. Naravno, kao i uvijek, ako i dalje imate neke sumnje pri odabiru, uvijek možete da upitate vašeg lokalnog Husqvarna prodavca za profesionalni savjet.

  • Koliko iskustva imam u radu sa motornom pilom?
  • Koliko često ću koristiti svoju novu motornu pilu? Na profesionalnom nivou (nekoliko sati dnevno), poluprofesionalni nivo (nekoliko dana u sedmici) ili generalno kao zemljoposjednik (povremena upotreba)?
  • Koje veličine su stable koja planiram da siječem – i koja vrsta drveta? Meko ili tvrdo?
  • Koliko su mi bitne performanse i snaga motora – hoću li je koristiti toliko često da želim da uložim novac u profesionalnu motornu pilu visokih performansi sa rapidnim ubrzanjem i maksimalnom snagom?
  • Želim li da sam radim povremeno održavanje i servis – ili želim da to radi ovlašteni servis?
  • Treba li promjena, zatezanje lanca da bude jednostavno i bez potrebe za posebnim alatom?
  • Hoću li je koristiti tokom cijele godine? Želim li model koji ima grijane ručke?

Christian Johnsson, Menadžer Specijalista za Proizvode, Profesionalne Husqvarna Motorne Pile, sa 10 godina iskustva u ovom poslu – kakav savjet možete dati osobi koja planira da kupi svoju prvu motornu pilu?

“Ja bih preporučio da prilikom odabira uvijek imate tri stvari na umu. Kao prvo, uvjerite se da vaše potrebe odgovaraju namjeni i performansama motorne pile. Nedostatak snage je naravno problem, ali i previše snage takođe nije mnogo korisno – što može rezultovati da okolo morate nositi veliku i tešku mašinu za koju nemate stvarnu potrebu. Druga stvar je, odaberite motornu pilu sa ugrađenom “easy-start” opcijom. To je opcija koja vam uveliko olakšava startovanje uređaja, što je uvijek dobra stvar. I naravno, kao i uvijek, mislite na svoju sigurnost. Ako znate da ste početnik kada je u pitanju rad sa motornom pilom, posavjetujte se sa vašim lokalnim Husqvarna prodavcom kako bi dobili neke uopštene savjete i instrukcije za rad. Kod svih naših uređaja sigurnost je stavljena na prvo mjesto, u dodatku tome u ponudi imamo i veliki izbor zaštitne opreme koja je važna kako za povremene tako i za profesionalne korisnike.”

Koje modele preporučujete početnicima u korištenju motorne pile - i zašto?

“Ako ste u potrazi za svojom prvom motornom pilom, ili sebe smatrate početnikom, ja bih preporučio model Husqvarna 445 e SERIES. Ovaj model je male težine i emituje vrlo malo vibracija, što ga čini ujedno i lakim i ugodnim za rad. Smart Start® opcija će vam omogućiti brz početak rada i sa zatezačom lanca za koji nije potreban nikakav alat uvijek ste spremni za brzi pregled i podešavanje vaše pile. Sa stanovišta sigurnosti, 445 e SERIES je dostupna i sa TrioBrake™ – jedinstvenom Husqvarna opcijom koji vam pruža dodatnu sigurnost u situacijama kada standardne kočnice lanca ne pružaju adekvatnu zaštitu. Na primjer, od povratnog udara prilikom orezivanja granja na uspravnom drvetu, ili ako se spotaknete i budete izloženi riziku povređivanja motornom pilom. TrioBrake™ takođe pruža dodatnu zaštitu prilikom obaranja stable, ako planirate da usijecate i držite pilu horizontalno.”

Husqvarna motorne pile su kategorisane po slijedećim grupama:

Profesionalne pile, svestrane pile, pile za povremenu upotrebu i pile za orezivanje drveća.

Thor d.o.o. Doboj zastupnik branda Husqvarna za tržište BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Digitalni kutak