Škole širom Gračanice spriječile zagađenje kroz sakupljenu količinu od 950 kilograma elektro otpada

14.12.2021 09:27:10

ZEOS eko-sistem i Javno preduzeće Komus organizovali su edukaciju i sakupljanje elektro otpada u 28 osnovnih, područnih i srednje škole u gradovima Gračanica, Sarajevo i Mostar

Globalni projekat Međunarodni dan e-otpada obilježen je i u Bosni i Hercegovini 14. Oktobra 2021. godine, tim povodom ovlašteni operater ZEOS eko-sistem, u saradnji sa Javnim preduzećem Komus d.o.o. Gračanica organizovao je edukaciju i sakupljanje elektro otpada u 28 osnovnih, područnih i srednje škole u gradovima Gračanica, Sarajevo i Mostar.

Akcija reciklaže uključila je 6.583 učenika, koji su sakupili ukupno 950 kg električnog i elektronskog otpada. Najviše elektro otpada je sakupila Gimnazija Dr. Mustafa Kamarić 230 kg, a zatim Osnovna škola Gornja Orahovica 135 kg. Učenici su svojim vrijednim trudom i radom za svoju školu osvojili nagrade koje je obezbijedio ZEOS eko-sistem d.o.o.

“Dok količina otpada prelazi 57 miliona tona godišnje što je više od težine Kineskog zida, navike koje djeca danas stiču osiguravaju čistu budućnost svih nas. Ubijeđeni smo da će škole nastaviti sa odvojenim sakupljanjem elektro otpada, a ZEOS im kao operater stoji na raspolaganju za njegovo zbrinjavanje”, poručuju iz ZEOS-a.

ZEOS eko-sistem i Javno preduzeće Komus kao društveno odgovorne kompanije i nosioci promjena svijesti, već dugi niz godina zajedno ostvaruju ciljeve koji se odnose na smanjenje zagađenja okoliša otpadom. Međunarodni dan e-otpada obilježava se kontinuirano već četiri godine, a i ove godine naša država Bosna i Hercegovina je preko društva ZEOS eko-sistem postala dio djelokupne priče zajedno 78 država i 172 organizacije širom svijeta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Ekologija