Mostar: Iz speleološkog objekta "Jama pored puta" izvučeno oko dvije tone otpada (Foto)

19.10.2022 15:42:14

U okviru društveno odgovorne inicijative dm {ZAJEDNO} za bolje sutra – ECO EDITION, dm drogerie markt podržat će realizaciju 17 ekoloških projekata koji direktno doprinose zaštiti i očuvanju okoliša, a čija ukupna vrijednost iznosi gotovo 60.000 KM.

U okviru društveno odgovorne inicijative dm {ZAJEDNO} za bolje sutra – ECO EDITION, dm drogerie markt podržat će realizaciju 17 ekoloških projekata koji direktno doprinose zaštiti i očuvanju okoliša, a čija ukupna vrijednost iznosi gotovo 60.000 KM.

Čišćenje jednostavnog speleološkog objekta „Jama pored puta“ dužine 47,60 metara i dubine 36,60 metara, koji se nalazi na Goranačkoj visoravni udaljenoj 20 kilometara od Mostara, jedan je od odabranih ekoloških projekata koji je u proteklom periodu uspješno realizovan. Ova zahtjevna akcija trajala je dva dana, a iz jame je izvučeno oko dvije tone otpada. Čišćenje je rađeno u dvije faze, a u njemu je učestvovalo 11 članova Speleološkog društva „Herceg“.  U prvoj fazi je izvučen otpad, a u drugoj je transportovan do odgovarajućeg mjesta za zbrinjavanje.

„U svijetu speleologije jama od oko 35 metara dubine je zaista mali objekt, međutim ako se radi ovakva jedna akcija, onda se čitava situacija mijenja i iziskuje mnoštvo ljudi koji su obučeni i rade timski. Zahvaljujemo se dm-u koji je podržao ovu akciju koja je od velikog značaja za okoliš, jer svaki otpad odbačen u prirodu završi u podzemnim vodama koje mi svi pijemo. Odbačeni otpad u jame još je rizičniji jer mu je potrebno duže vremena da se razgradi te se tako još više zagađuju podzemne vode. Nadamo da ćemo uspjeti probuditi svijest građana da cijene prirodu, a da smeće odlažu na za to predviđena mjesta, kako bismo svi imali zdraviju prirodu i čišće vode“, kazao je Ivan Marić, član Speleološkog društva „Herceg“.

U oko dvije tone smeća, koje je izvučeno iz Jame, nalazile su se životinjske strvine, inzulinske igle, razne plastične i staklene boce, gajbe te drugi kućanski otpad. U saradnji sa JP „Parkovi Mostar“ otpad je propisno zbrinut.

Podsjećamo, u okviru društveno odgovorne inicijative  dm {ZAJEDNO} za bolje sutra – ECO EDITION do kraja oktobra bit će realizovane različite eko aktivnosti, kao što su: čišćenje i uređenje zelenih površina, čišćenje rijeka i korita, sadnja, pošumljavanje, postavka kanti za otpad. Osnovni kriteriji za odabir projekata bili su održivost projekta, procjena koristi za lokalnu odnosno širu zajednicu te podizanje svijesti javnosti o važnosti zaštite okoliša.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Ekologija